Свим просветарима плате веће за по 7.000 динара

Влада Србије је обећала просветарима повећање плата за 14 одсто од наредне године, а додатну повишицу од 21 проценат најкасније до 2022. године.

Ово за „Блиц“ каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, која открива детаљан план министра финансија Синише Малог о повећању зарада просветарима.

– Прошле недеље, када су синдикати просветних радника окончали штрајк, Влада нам је обећала највеће повећање зарада у јавном сектору. Од јануара наредне године гарантовали су нам повишицу од 14 одсто, а за предвиђено повећање до укупно 35 до 36 одсто речено нам је да ће зависити од стања у буџету и да се сада не зна хоће ли бити реализовано кроз две или кроз три године – открила је Јанковићева.

Јанковићева прецизира да се најављено повећање односи на наставнике, педагоге, психологе, библиотекаре, секретаре… и да би они на својим чековима требало да очекују исти раст.

– Обећана повишица од 14 одсто била би примењена на основицу, односно најнижу плату наставника која у овом случају износи 49.700 динара. То значи да би повећање требало да буде око 7.000 динара и да се оно односи и на наставнике и на директора школе који има већу зараду од предавача. О генеричким занимањима попут теткица и домара овај пут није било речи, али ускоро очекујемо разговоре и о њиховим платама – најавила је Јанковић.

С друге стране, министар просвете Младен Шарчевић потврдио је да ће у наредне две до три године плате у просвети бити повећане за 35 до 36 одсто. О динамици повећања министар није детаљно говорио. Најавио је да ће наредне године просвета добити „значајнији износ од свих других, више него што је очекивала“, а да ће просветни радници прво повећање добити већ у јануару. Рекао је и да ће се тачан износ повећања знати средином новембра, када се ураде коначни прорачуни.

Најавама о повећању зарада претходио је договор између Владе, Министарства просвете и репрезентативних синдиката у вези са реформом платног система у том сектору.

Тиме су се запослени у просвети практично изједначили са осталим корисницима републичког буџета, за којима су годинама заостајали. Предложеном реформом платног система издвајања из републичког буџета за запослене у просвети износиће 25 одсто, чиме ће просвета бити изједначена са другим корисницима буџета. Преговори о повећању зарада просветарима водили су министри Шарчевић, Синиша Мали и Бранко Ружић. О могућем повећању претходно су се усаглашавали са мисијом Међународног монетарног фонда која је у Србији боравила претходне две недеље.

Антић: Наставници су били дискриминисани

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, објашњава да је, пре прошлонедељног договора Владе и синдиката просветних радника, око 70.000 високообразованих просветара било дискриминисано у односу на све остале са факултетском дипломом који су запослени у здравству, установама социјалне заштите, култури… Већина просветних радника налазила се у осмом платном разреду, док су високообразовани у остатку јавног сектора бити у деветом разреду. То значи да су њихове плате могле да иду до 90.000 динара, а плате просветара до 67.000 динара.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy