Policija apeluje na građane da ne šire neproverene informacije o otmicama dece

Prethodnih dana i nedelja u medijima je objavljeno više slučajeva lažnih prijava pokušaja otmice dece, što je dovelo do uznemirenja javnosti.

U nekim slučajevima pregledom video nadzora utvrđeno je da se događaj uopšte nije desio, a u nekim su i deca potvrdila da su sve izmislila.

Novosadska policija je u vezi sa prijavom otmice dvanaestogodišnje devojčice utvrdila da navodi nisu tačni, odnosno devojčica je naknadno izjavila da joj se ništa nije dogodilo, a da je to prijavila zato što je videla vesti o navodnim pokušajima otmice.

Prošlog meseca su dvojica dečaka prijavila da je u Železniku nepoznati muškarac uvukao jednu devojčicu u kombi, a zapravo je ona bila kod kuće sa roditeljima. Juče je prijavljena otmica devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila, kako bi opravdala roditeljima svoj izostanak iz škole.

To su samo neki od primera iz prethodnih dana i nedelja kada je utvrđeno da su prijave bile lažne. Međutim, na društvenim mrežama i dalje se objavljuju brojne neproverene i netačne informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koji uopšte nisu prijavljeni policiji.

Policija apeluje na sve roditelje i nastavnike da svaki događaj ili saznanje u vezi sa pokušajem otmice dece prijave policiji, kako bi mogli detaljno da ispitaju sve navode, a ne da neproverene informacije šire na društvenim mrežama ili kroz obaveštenja koja kruže školama i određenim vajber grupama.

Nažalost, mnoge od tih informacija koje se objavljuju dovode do podizanja panike i uznemirenja javnosti, a da zvaničnih prijava uopšte nema, niti se slučaj uopšte dogodio. Imajući u vidu uznemirenje javnosti koje je prouzrokovano lažnim objavama, policija će preduzeti adekvatne zakonske mere ukoliko utvrdi da su informacije netačne, a da ih je neko svesno objavljivao i širio.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova postupa po svakoj prijavi ili saznanju da je nad nekim detetom ili učenikom izvršen bilo kakav čin nasilja. Otmice u Srbiji su veoma retke, ali svim prijavljenim slučajevima policija pristupa sa velikom pažnjom i odmah preduzima sve neophodne mere na utvrđivanju okolnosti događaja”, navodi se u saopštenju policije.

Podsetimo, proteklih desetak dana društvenim mrežama širi se izuzetno velik broj poruka o navodnim otmicama dece i to prvenstveno oko škola, a ono što im je zajedničko je da su sve lažne i napisane na osnovu glasina.

Izvor: 021.rs / Foto: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.