Полиција апелује на грађане да не шире непроверене информације о отмицама деце

Претходних дана и недеља у медијима је објављено више случајева лажних пријава покушаја отмице деце, што је довело до узнемирења јавности.

У неким случајевима прегледом видео наѕора утврђено је да се догађај уопште није десио, а у неким су и деца потврдила да су све измислила.

Новосадска полиција је у вези са пријавом отмице дванаестогодишње девојчице утврдила да наводи нису тачни, односно девојчица је накнадно изјавила да јој се ништа није догодило, а да је то пријавила зато што је видела вести о наводним покушајима отмице.

Прошлог месеца су двојица дечака пријавила да је у Железнику непознати мушкарац увукао једну девојчицу у комби, а заправо је она била код куће са родитељима. Јуче је пријављена отмица девојчице у Гроцкој, али је она потом објаснила да је све измислила, како би оправдала родитељима свој изостанак из школе.

То су само неки од примера из претходних дана и недеља када је утврђено да су пријаве биле лажне. Међутим, на друштвеним мрежама и даље се објављују бројне непроверене и нетачне информације о наводним покушајима отмице деце, а који уопште нису пријављени полицији.

Полиција апелује на све родитеље и наставнике да сваки догађај или сазнање у вези са покушајем отмице деце пријаве полицији, како би могли детаљно да испитају све наводе, а не да непроверене информације шире на друштвеним мрежама или кроз обавештења која круже школама и одређеним вајбер групама.

Нажалост, многе од тих информација које се објављују доводе до подизања панике и узнемирења јавности, а да званичних пријава уопште нема, нити се случај уопште догодио. Имајући у виду узнемирење јавности које је проузроковано лажним објавама, полиција ће предузети адекватне законске мере уколико утврди да су информације нетачне, а да их је неко свесно објављивао и ширио.

„Министарство унутрашњих послова поступа по свакој пријави или сазнању да је над неким дететом или учеником извршен било какав чин насиља. Отмице у Србији су веома ретке, али свим пријављеним случајевима полиција приступа са великом пажњом и одмах предузима све неопходне мере на утврђивању околности догађаја“, наводи се у саопштењу полиције.

Подсетимо, протеклих десетак дана друштвеним мрежама шири се изузетно велик број порука о наводним отмицама деце и то првенствено око школа, а оно што им је заједничко је да су све лажне и написане на основу гласина.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy