Сваки трећи радник код приватника не користи паузу, један од разлога и страх да се не замери шефу

Foto: Pixabay
Трећина радника у приватном сектору у Србији не искористи време за паузу у току радног времена на коју законски имају право, а чак 69 одсто радника у том сектору не искористе целу паузу, податак је организације Побуна Србија.


 

Према подацима ове организације, који су објављени на њиховом Инстаграм профилу, сваког радног дана, на основу тога што не искористе паузу, радници у приватном сектору у Србији послодавцима поклоне око 448.000 евра.
Ово је показало истраживање које је рађено на узорку од 4.250 запослених у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Чачку и Ваљеву у периоду од 8. априла до 15. јула ове године.
Према резултатима које наводи Побуна Србије, разлог који запослене спречава да користе паузу је недовољан број запослених који би могли да их одмене, превелики обим посла и страх од тога да ће им то замерити послодавац или непосредни руководилац.
Преко 80 одсто оних који не користе целу или паузу уопште, не знају на колику паузу имају право, додаје ова организација.
Па тако грађевински радници који раде 10 сати дневно у 95 одсто случајева мисле да им је дозвољена пауза 30 минута а заправо је минимум 45 минута. Исти случај је и са возачима, трговцима али и радницима у производњи којима се у неким фирмама време за одлазак у тоалет одбија од времена за паузу.
По градовима паузу најмање користе запослени у Нишу, где њих 75 одсто не искористе целу паузу, наводи Побуна Србије.
Од свих радника који не користе паузу 89 одсто њих истиче да то није њиховом вољом.
У овој организацији подсећају да је пауза у току радног дана загарантовано право свима који раде минимално од четири до шест сати и пауза се рачуна у радно време. Запослени који раде од четири до шест сати дневно имају право на најмање 15 минута одмора у току радног времена, а они који раде осам сати имају право на најмање пола сата, док они који раде 10 сати, могу да одмарају најмање 45 минута у току радног времена.
Такође истичу да уколико процес производње не сме бити прекинут послодавац је дужан да раднику обезбеди адекватну замену ради коришћења паузе.
На жалост, иако сваког дана слушате фразу да је време новац ипак изгледа да је ваше време лак плен за послодавца који је добар ловац и који га боље од вас претвори у новац. Чувајте своје време и новац и искористите паузу, бар да размислите колико сте до данас поклонили новца свом послодавцу који паркира свој БМW на улазу док се ви шверцујете у градском или приградском превозу„, сматрају у Побуни Србије, а преноси лист Данас.