Svaki treći radnik kod privatnika ne koristi pauzu, jedan od razloga i strah da se ne zameri šefu

0
291
Trećina radnika u privatnom sektoru u Srbiji ne iskoristi vreme za pauzu u toku radnog vremena na koju zakonski imaju pravo, a čak 69 odsto radnika u tom sektoru ne iskoriste celu pauzu, podatak je organizacije Pobuna Srbija.


 

Prema podacima ove organizacije, koji su objavljeni na njihovom Instagram profilu, svakog radnog dana, na osnovu toga što ne iskoriste pauzu, radnici u privatnom sektoru u Srbiji poslodavcima poklone oko 448.000 evra.
Ovo je pokazalo istraživanje koje je rađeno na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 8. aprila do 15. jula ove godine.
Prema rezultatima koje navodi Pobuna Srbije, razlog koji zaposlene sprečava da koriste pauzu je nedovoljan broj zaposlenih koji bi mogli da ih odmene, preveliki obim posla i strah od toga da će im to zameriti poslodavac ili neposredni rukovodilac.
Preko 80 odsto onih koji ne koriste celu ili pauzu uopšte, ne znaju na koliku pauzu imaju pravo, dodaje ova organizacija.
Pa tako građevinski radnici koji rade 10 sati dnevno u 95 odsto slučajeva misle da im je dozvoljena pauza 30 minuta a zapravo je minimum 45 minuta. Isti slučaj je i sa vozačima, trgovcima ali i radnicima u proizvodnji kojima se u nekim firmama vreme za odlazak u toalet odbija od vremena za pauzu.
Po gradovima pauzu najmanje koriste zaposleni u Nišu, gde njih 75 odsto ne iskoriste celu pauzu, navodi Pobuna Srbije.
Od svih radnika koji ne koriste pauzu 89 odsto njih ističe da to nije njihovom voljom.
U ovoj organizaciji podsećaju da je pauza u toku radnog dana zagarantovano pravo svima koji rade minimalno od četiri do šest sati i pauza se računa u radno vreme. Zaposleni koji rade od četiri do šest sati dnevno imaju pravo na najmanje 15 minuta odmora u toku radnog vremena, a oni koji rade osam sati imaju pravo na najmanje pola sata, dok oni koji rade 10 sati, mogu da odmaraju najmanje 45 minuta u toku radnog vremena.
Takođe ističu da ukoliko proces proizvodnje ne sme biti prekinut poslodavac je dužan da radniku obezbedi adekvatnu zamenu radi korišćenja pauze.
Na žalost, iako svakog dana slušate frazu da je vreme novac ipak izgleda da je vaše vreme lak plen za poslodavca koji je dobar lovac i koji ga bolje od vas pretvori u novac. Čuvajte svoje vreme i novac i iskoristite pauzu, bar da razmislite koliko ste do danas poklonili novca svom poslodavcu koji parkira svoj BMW na ulazu dok se vi švercujete u gradskom ili prigradskom prevozu„, smatraju u Pobuni Srbije, a prenosi list Danas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.