Српски радници у Хрватској: „Нема страха, лепо нам је“

Getty Images

Напади на српске раднике у Хрватској нису променили атмосферу међу онима који сезонске послове обављају у суседној држави.

Првог радног дана на Пагу, 26-годишњи Ненад Мустафић кренуо је на посао пешке – троје мештана му је успут понудило превоз.

„Ово је ми је најлепше искуство које сам до сада имао, како са послодавцем, тако и са мештанима“, каже за ББЦ на српском Мустафић који на хрватском острву ради као конобар.

Срби са којима је ББЦ разговарао кажу да знају за недавне нападе, али да сами нису доживели непријатности, нити су приметили да је њихове колеге из Србије страх.

Шта се догодило у Хрватској?

У Дубровнику је 13. јуна нападнут конобар из Србије. Њега су наводно напали „људи са фантомкама“ и поручили му да напусти Дубровник у року од 24 сата – што је он и урадио.

Само неколико дана раније, на Брачу је претучено петоро радника из Србије. Међу њима била је и једна девојка.

Један од њих испричао је да су нападнути док су се са посла увече враћали кући. Он верује да су их напали чланови Торциде, навијачке групе која подржава фудбалски клуб Хајдук.

Медији су пренели да су нападачи јурили групу и викали „Ко је Србин?“.

Из хрватског МУП-а нисмо добили одговор на питања колико се напада на сезонске раднике догодило до сада, као ни шта се дешава са нападачима.

Ипак, представници хрватских власти брзо су реаговали. Корисници друштвених мрежа са одушевљењем су дочекали одлуку градоначелнице Супетра на Брачу, где се напад догодио, да укине финансирање фудбалског турнира Торцида куп.

Градоначелница Ивана Марковић осудила је напад и рекла у разговору за Н1 да се уопште није двоумила око тога како да одговори на насиље. Каже да је њена реакција била „реакција нормалног човека“.

„Каква смо то држава постали, ако је нормална реакција постала оваква сензација?“.

И хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да су овакви догађаји недопустиви. Он је рекао да ће се Хрватска борити против „примитивних и дивљачких“ појава. Доддао је и да модерна Хрватска жели да има толерантно друштво.

Геттy Имагес

Раднике није страх

Иван С. из Београда који ради овог лета у Ровињу, каже за ББЦ на српском да није имао никаквих непријатности, али верује да има људи који не воле што на хрватском приморју има толико Срба.

Он каже да ради у великој фирми где има 700 радника – међу њима су људи из свих бивших република Југославије.

„Атмосфера је стварно добра, али то је вероватно тако, јер је ово Истра“, каже Иван.

Има и људи којима је чудно што Срба има толиком броју, али се ипак друже.

„Људе из Ровиња не дотичу та дешавања“, додаје он.

Иван каже да се о нападу на Србе прича, али да није приметио да се неко плаши и да због тога жели да одустане од посла.

Он верује да неки људи никад неће превазићи прошлост и да ће се овакве ствари и убудуће дешавати.

„Верујем да ни нама не би било пријатно да дође толико Хрвата да раде у Београду, вероватно би их неко напао“, тврди он.

Срби све више одлазе у Хрватску

Није познато колико људи је на сезонским пословима у Хрватској, јер је 2009. године престала да важи обавеза послодавца да пријави да ли има слободних места, па Национални завод за запошљавање нема податке о укупној потражњи на тржишту рада.

„Све више наших људи одлази у Хрватску да ради, али тачан податак о броју не постоји“, каже за ББЦ на српском Милош Вучковић, уредник сајта радник.рс и додаје да је вероватно то разлог, зашто су напади на раднике постали учесталији.

Он каже да су наши људи свесни ризика, али да ипак одлазе тамо да раде, јер је зарада два или три пута већа него у Србији.

„Овде им је избор послова сужен, па ће наставити да одлазе“, каже Милош за ББЦ на српском.

Ненад Мустафић је мислио да ће можда имати проблема због тетоваже Храма светог Саве, али су га људи на Пагу брзо разуверили.

„Када сам куповао телефонску картицу, тражио сам ону коју су ми раније препоручили, али је жена која је радила у продавници схватила да мени заправо више треба интернет – да бих био у контакту са људима у Србији – и продала ми ону која нуди више мегабајта.“

У истом месту су и његова мајка и брат, који такође раде тамо преко лета.

„Прихватили су нас и сви желе да помогну“, каже он.