Синиша Ковачевић враћа награду због избацивања представе у којој игра Сергеј Трифуновић

Писац Синиша Ковачевић одлучио је да врати награду за животно дело коју је добио пре неколико година од Алексиначког позоришног фестивала, због тога што је тај фестивал са репертоара избацио представу „Утопљена душа“, у којој једну од главних улога игра Сергеј Трифуновић.

Пре неколико година добио сам награду за животно дело од Алексиначког позоришног фестивала. Није Сергеј Трифуновић неки нарочити глумац. Не треба им он, не требам онда ни ја. Дакле, овим и поштанским путем враћам поменуту награду. Велики је то фестивал за тако мало животно дело“, написао је Ковачевић на Твитеру.


Н1 јавља да је у Алексинцу на делу спонтани бојкот и да грађани враћају карте за фестивал.

„Мени је све ово смешно. Иако је у суштини тужно. Али бих скренуо пажњу на формулацију: ‘…евентуални уметнички сукоб интереса.’ Морам признати да прилично неписмени кадар СНС шири границе. Чега год.“, огласио се Сергеј Трифуновић на Твитеру.

Подсећамо да је два дана пред фестивал у Алексинцу представа „Утопљена душа“, у којој једну од главних улога игра Сергеј Трифуновић, избачена са репертоара.

Из Београдског драмског позоришта, чија је представа „замењена“, кажу да су тако захтевали организатори, а председник фестивалског одбора Грујица Вељковић тврди да није реч о забрани, већ да је тако одлучено да не би било „евентуалног сукоба интереса“, јер је Трифуновићев отац уметнички директор фестивала.

На питање новинара због чега то није био проблем 2016. године, када је Сергеј имао главну улогу у представи „Воз“, а сада се напрасно доноси оваква одлука, Вељковић није одговорио.

Труфуновић је на насловне стране таблоида доспео након критика власти око новца за лечење деце у иностранству. Тада је на њега кренула права хајка и бујица, засада, недоказаних оптужби. Његову хуманитарну организацију „Подржи живот“, према његовим сведочењима, „окупирале“ су инспекције, а на друштвеним мрежама га нису штедели ни високи функционери СНС називајући га погрдним именима.

Аутор: ФоНет, Н1, Б92 / Фото: Сцреенсхот