Proizvođač mleka iz Bačke Palanke i ove godine broj 1 u mlekari „Somboled“

487

Mita Plavšić, poljoprivrednik iz Bačke Palanke, vlasnik velike farme krava, 26. decembra 2018. je gostovao na skupu „Dan Somboleda“ sa celom porodicom i već treću godinu je vodeći proizvođač u mlekari „Somboled“ iz Sombora.

On je u 2018. godini proizveo 1.385.288 litara mleka što ga je stavilo na 1. mesto u kategoriji porodičnih farmi.

-Bilo je mnogo odricanja tokom cele godine kao i napornog rada da se farma održi, mada je protekle godine farma dograđivana i proširena da može stati više grla, rekao je Plavšić koji je na kraju godine bio zadovoljan rezultatima kako na farmi tako i na parcelama.
– Farma je u mom posedu evo već 11. godinu, broji oko 300 grla od tek rođenih teladi, preko mladih junica, do velikih krava, prošlo je mnogo radnika kroz nju i za sada je čini oko 15 radnika. Naravno sve to ne bih mogao sam, tu je velika pomoć i podrška moje porodice, supruga Marijana koja po potrebi obavlja sve poslove bili ratarski ili na farmi oko krava kao i ćerke od kojih starija Sofija koja ima 17 godina obavlja administrarivni deo i brine da sve promene među grlima budu evidentirane dok mlađa Aleksandra koja ima 15 godina uči da jednog dana postane veterinar te već sad pomaže oko delenja terapija, davanja infuzija, svih vrsta lečenja pa čak i asistira kada je u toku operacija neke krave i svaki put nauči nešto novo. Tu je i najmlađe dete, sin Spasoje koji ima 9 godina i koji zna da upravlja svim mašinama koje posedujemo od malog bagera do velikog kombajna. Svi oni su mnogo vezani za farmu i grla na njoj te imaju svoje mezimice koje su razmazili i pripitomili, većini krava su dali imena što mnogo menja njihov odnos prema životinjama. Kad god je potrebno da idu na farmu da se nešto uradi odlaze bez bunjenja i obaviće bilo koji posao tamo, bilo to čišćenje štale, muža krava ili uzimanje uzoraka mleka i pored toga ne zapostavljaju školu.

Mita je na kraju dodao da će nastaviti dalje sa proizvodnjom i trudiće se da zadrži vodeće mesto u mlekari uz nadu da će mu ova godina to omogućiti.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
www.facebook.com/backapalankainfo

Autor: BPinfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.