Прича о Карађорђевићима и њиховом новцу

Foto: Privatna arhiva

БАЧКА ПАЛАНКА: Када не­ко као Ђорђе Јамушаков из Бачке Паланке објави 25 књига, углавном на тему нумизматике, онда се зна да је аутор међу најцењенијим стручњацима у овој области у Србији, али и на просторима бивше Југославије.

Недавно је у Бачкој Паланци, у овдашњем хотелу „Фонтана”, одржан по традицији Међународни сајам колекционарства и то је била идеална прилика да Јамушаков промовише своју нову књигу „Новац династије Карађор­ђевић”.

– Књига је једна у низу на тему новца на нашим прос­торима, а ова говори о исто­ријском значају династије Ка­рађорђевић – рекао је др Самир Аличић који је написао и увод за ову књигу.

– Штиво је, пре свега, нумизматички приручник, писан научно популарним речником и биће корисна колекционарима, онима који то желе да постану, али и свим радозналима. Аутор пише лаким, разумљивим стилом, па је стога препоручујем свима који воле да читају.

Јамушаков је у својих 25 књига писао на разне теме, од античких времена Грка, Римљана, Византије, о средњове­ковним новцу, кованицама мађарских краљева, турских султана, а на захтев читалаца, ка­ко сам каже, нај­више млађих, појавила се потреба за књигом о новцу династије Ка­ра­ђорђевић.

– Потрудио сам се да сва три периода њихове владавине, од вожда Кара­ђорђа, преко кнеза Александра и његовог сина до краља Петра Првог, краља Александра и краља Петра Другог ставим у једну књигу, дам прецизне биографије и хронологију догађаја – каже Јамушаков. – Када је цео свет патио због велике кризе, најбогатији су чак себи одузимали животе због губитка свог капитала, краљ Александар је нашао начин да се сачува богатство. Он је ковао трговински новац, дукате и велике дукате, златнике, јер је то био начин да људи не изгубе новац пошто је злато највећа гаранција да се капитал сачува. Ни Карађорђе ни његов син Александар нису ковали свој новац, па сам обрадио новац који је тада циркулисао Србијом. Реч је о турском, аустријском, руском и помало француском новцу.

Прва ковања српског новца почела су за време владавине краља Петра Првог. Реч је о монети од пет динара, а издата је поводом 100 година династије Карађорђевић. Јамуша­ков је, каже, настојао, а то је нумизматичарима битно, да процени и да реалне цене и кованог и папирног новца и верује да ће књига бити од користи нумизматичарима.

Овај неуморни писац на тему нумизматике најавио је да ће идуће године издати своју 26 књигу о новцу на територији Војводине од Келта до краља Александра и његових златника.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
www.фацебоок.цом/БПинфо.рс