Predstave iz celog sveta na 24. FEP-u u Bačkoj Palanci

0
163

BAČKA PALANKA – Selektorka 24. FEP-a Tijana Grumić odabrala je predstave koje će učestvovati u ovogodišnjem takmičarskom program Festivala. Od 24 predstave, koliko ih je ispunilo uslove učešća, Tijana je izdvojila sedam, po njenom mišljenju, najboljih iz Srbije, Hrvatske, Turske, Rusije, Francuske i Ruande.

Kako se navodi u obrazloženju, veliki broj predstava zaslužio je da se nađe u ovogodišnjoj selekciji, ali su izdvojene one za koje selektorka smatra da najbolje pokazuju raznovrsnost i maštovitost pozorišnog stvaralaštva.

„Važno je napomenuti da uz već postojeći tematski okvir koji Festival ekološkog pozorišta podrazumeva (zaštita životne sredine, ekologija i ekologija duha), te ovogodišnji festivalski moto – Maštu na vlast – kao i moj poziv da upravo mašta bude osnovni kriterijum kojim se stvaraoci vode pri kreiranju predstava, prijavljene trupe u potpunosti su ispunile moja očekivanja i ukazale mi na raznovrsnost (kako u formi, tako i u sadržini) pozorišnog stvaralaštva za decu i omladinu“, istakla je Tijana Grumić u obrazloženju selektora.

Predstave koje će učestvovati u takmičarskom programu 24. FEP-a:

„Soro i srećno zrnce kukuruza“ , Pozorišne trupe „La vie à pied“ iz Pariza, Francuska,

„Tonka Bontonka“, Gradskog kazališta Scena „Gorica“ iz Velike Gorice, Hrvatska,

„Papirni“, Kulturnog centra Smederevska Palanka i Gradskog pozorišta Scena lutka iz Smederevske Palanke, Srbija,

„Mačka, drozd i petao“, Centra za savremenu dramaturgiju iz Ekaterinburga, Rusija,

„Seme crvene šljive“, Pozorišta Tarla Faresi iz Izmira, Turska,

„Zooteka“, Pozorišta Pinokio iz Beograda, Srbija i

„Prva priča“, Pozorišta Točka na i iz Zagreba, Hrvatska.

Osim ovih sedam predstava, selektorka Tijana Grumić izdvojila je i trupu Young Circus Performers iz Kigalija (Ruanda), čiju je seriju cirkuskih tačaka „Unit is power“ predložila za revijalni deo programa.

24. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci održaće se od 23. do 26. avgusta pod sloganom „Maštu na vlast“. Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Karlsberg i Dunđerski fondacije kao i Opštine Bačka Palanka.

U gradu bez pozorišta, FEP je jedina organizacija koja već 24 godine približava pozorište i kulturu mladim Bačkopalančanima, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. U svoj rad uključuje veliki broj mladih i dece iz Bačke Palanke, okolnih mesta, ali i regiona. Festival je dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo u oblasti kulture i ekologije. Uzimajući u obzir iskustvo i tradiciju, koji su osnovni pridevi naše organizacije, FEP preuzima odgovornost za preispitivanje kulturne ponude Bačke Palanke, u nedostatku adekvatnih institucija usmerenih ka rešavanju ovog problema.

Obrazloženje selekcije možete pronaći i na sajtu Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Izvor: RTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.