Pomoć za ekonomsko osnaživanje žena iz izbegličkih porodica

0
253

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine dodelio je danas prve ugovore o pomoći za ekonomsko osnaživanje žena iz izbegličkih i raseljeničkih porodica na teritoriji Vojvodine.

Jednokratnu i bespovratnu pomoć, čija je ukupna vrednost četiri miliona dinara, dobile su 23 korisnice iz Novog Sada, Vrbasa, Zrenjanina, Inđije, Srbobrana, Pančeva i Stare Pazove, i to za nabavku alata i opreme za zapošljavanje ili za razvijanje delatnosti kojima se već bave, poput trgovine, poljoprivredne proizvodnje i drugo.

Ugovore su korisnicama uručili pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i direktor Fonda Duško Ćutilo.

Predrag Vuletić je ovom prilikom istakao značaj pomoći koja je, kako je naveo, dala ženama iz izbegličke populacije ne samo nadu da će imati bolju egzistenciju, nego i sigurnost da Pokrajinska vlada i druge institucije brinu o njima.

Vuletić je podsetio da je 2006. godine formiran Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine koji kroz brojne programe aktivno vodi računa o izbegličkoj populaciji sa čvrstom namerom da se problem izbeglica konačno reši.

Direktor Fonda Duško Ćutilo je podsetio da se projekti ekonomskog osnaživanja izbegličkih porodica realizuju već godinama.

„Ove godine smo uveli novinu s ciljem da ekonomski pomognemo žene iz izbegličke populacije, da na neki način damo podsticaj razvoju ženskog preduzetništva“, kazao je Đutilo i dodao da je interesovanje žena za ovaj program bilo veliko.

Pomoćnik u Republičkom komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov pohvalio je napore i aktivnosti Pokrajinske vlade i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine na rešavanju problema izbegličke populacije, i najavio da će tokom godine po prvi put biti realizovani zajednički javni pozivi.

Program za ekonomsko osnaživanje žena iz izbegličkih i raseljeničkih porodica na teritoriji Vojvodine realizuje se po prvi put, u skladu sa nacionalnom strategijom za unapređenje položaja žena i aktivnostima u pravcu poboljšanja rodne ravnopravnosti.

Izvor: Pokrajinska Vlada

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.