Policijski sindikat traži legalizaciju prostitucije u Srbiji

137

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je ovih dana da se u Srbiji legalizuje prostitucija, kako je to odavno regulisano u mnogim razvijenim evropskim zemljama poput Holandije, Nemačke, Švajcarske i Španije.

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina, kaže da je prostitucija, koja je u nekim zemljama legalna, i solidan izvor prihoda države.

Prostitutke su u tim zemljama zakonski zaštićene, a takođe i zdravstveno i penzijski osigurane. Rešenje tih zemalja je, mada u nešto drugačijoj formi, postojalo i u Srbiji, čak i za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata„, rekao je Marković za „Politiku“.

On je naveo da i dokumenta iz tog doba potvrđuju da su prostitutke u Beogradu imale dvojezični papir, nalik na legitimaciju, gde se upisivalo kada je i kod kog lekara „seksualna radnica“ išla na kontrolni pregled zbog eventualne polne bolesti, a davala je i izjavu u kojoj je kafani radila.

U Zakonu o javnom redu i miru piše „Ko se odaje prostituciji kazniće se kaznom zatvora od 30 dana“. Postoji i krivična odgovornost za onog ko posreduje u prostituciji, kao i kazna za ustupanje prostorija za vršenje prostitucije.

Očigledno je da Srbija ne samo što ne prati davno usvojena zakonska rešenja iz ove oblasti u demokratski razvijenim zemljama, već su i propisi od pre gotovo jednog veka bili liberalniji nego što su danas„, zaključio je Marković.

U sindikatu ističu da bi u slučaju legalizacije i policajci mogli da se u mnogo većoj meri fokusiraju na hapšenje trgovaca belim robljem.

Sa druge strane, advokat dr Veljko Delibašić protivnik je legalizacije prostitucije.

U trenutku kada je naše društvo u ozbiljnoj krizi morala, besmisleno je legalizovati takvu nemoralnu pojavu. To ne dozvoljavaju ni međunarodne konvencije koje smo potpisali. Protiv prostitucije se mora boriti edukativnim, zatim svim ostalim merama – ekonomskim, medicinskim i prekršajno pravnim. Bavljenje prostitucijom i dalje treba da ostane sankcionisano kao prekršaj„, smatra Delibašić.

Ovaj advokat tvrdi i da je u zemljama gde je prostitucija legalizovana došlo do povećanja krivičnog dela trgovina ljudima.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, pod čijim su okriljem i sigurne kuće u Beogradu, kazala je za „Politiku“ da treba imati više razumevanja za žene koje se bave prostitucijom, a manje za ljude koji ih iskorišćavaju i koriste njihove usluge. Ona je pristalica legalizacije prostitucije, ali smatra da ima objektivnih razloga i za i protiv. Sagovornica „Politike“ istakla je da bi najbolje rešenje bilo dekriminalizacija prostitucije. To bi podrazumevalo da se gone i kažnjavaju oni koji podvode žene, a ne da se hapse prostitutke.

Žene koje se time bave to ne rade dobrovoljno, već prisilno. Zato i treba imati više razumevanja za njih. Čini mi se da se u Srbiji kažnjavaju samo žene, a oni koji koriste njihovo telo i dušu su na slobodi„, dodala je Stanojević.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je zdravstvena kontrola najveći problem kada je reč o ilegalnoj prostituciji.

Kada je prostitucija nelegalna, velika je opasnost od zaraznih bolesti. Sve države koje su legalizovale prostituciju odredile su obavezu zdravstvene kontrole onih koji se time bave, kao i mesta gde mogu da obavljaju taj posao. Time je prostitucija svedena na najmanju meru. Zato je legalizacija mnogo pametnija nego zabrane i kažnjavanja„, zaključio je Radovanović.

Izvor: 021.rs / Foto: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.