Полицијски синдикат тражи легализацију проституције у Србији

Синдикат полиције и полицијских старешина предложио је ових дана да се у Србији легализује проституција, како је то одавно регулисано у многим развијеним европским земљама попут Холандије, Немачке, Швајцарске и Шпаније.

Блажо Марковић, председник Синдиката полиције и полицијских старешина, каже да је проституција, која је у неким земљама легална, и солидан извор прихода државе.

Проститутке су у тим земљама законски заштићене, а такође и здравствено и пензијски осигуране. Решење тих земаља је, мада у нешто другачијој форми, постојало и у Србији, чак и за време окупације током Другог светског рата„, рекао је Марковић за „Политику“.

Он је навео да и документа из тог доба потврђују да су проститутке у Београду имале двојезични папир, налик на легитимацију, где се уписивало када је и код ког лекара „сексуална радница“ ишла на контролни преглед због евентуалне полне болести, а давала је и изјаву у којој је кафани радила.

У Закону о јавном реду и миру пише „Ко се одаје проституцији казниће се казном затвора од 30 дана“. Постоји и кривична одговорност за оног ко посредује у проституцији, као и казна за уступање просторија за вршење проституције.

Очигледно је да Србија не само што не прати давно усвојена законска решења из ове области у демократски развијеним земљама, већ су и прописи од пре готово једног века били либералнији него што су данас„, закључио је Марковић.

У синдикату истичу да би у случају легализације и полицајци могли да се у много већој мери фокусирају на хапшење трговаца белим робљем.

Са друге стране, адвокат др Вељко Делибашић противник је легализације проституције.

У тренутку када је наше друштво у озбиљној кризи морала, бесмислено је легализовати такву неморалну појаву. То не дозвољавају ни међународне конвенције које смо потписали. Против проституције се мора борити едукативним, затим свим осталим мерама – економским, медицинским и прекршајно правним. Бављење проституцијом и даље треба да остане санкционисано као прекршај„, сматра Делибашић.

Овај адвокат тврди и да је у земљама где је проституција легализована дошло до повећања кривичног дела трговина људима.

Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици, под чијим су окриљем и сигурне куће у Београду, казала је за „Политику“ да треба имати више разумевања за жене које се баве проституцијом, а мање за људе који их искоришћавају и користе њихове услуге. Она је присталица легализације проституције, али сматра да има објективних разлога и за и против. Саговорница „Политике“ истакла је да би најбоље решење било декриминализација проституције. То би подразумевало да се гоне и кажњавају они који подводе жене, а не да се хапсе проститутке.

Жене које се тиме баве то не раде добровољно, већ присилно. Зато и треба имати више разумевања за њих. Чини ми се да се у Србији кажњавају само жене, а они који користе њихово тело и душу су на слободи„, додала је Станојевић.

Криминолог Добривоје Радовановић сматра да је здравствена контрола највећи проблем када је реч о илегалној проституцији.

Када је проституција нелегална, велика је опасност од заразних болести. Све државе које су легализовале проституцију одредиле су обавезу здравствене контроле оних који се тиме баве, као и места где могу да обављају тај посао. Тиме је проституција сведена на најмању меру. Зато је легализација много паметнија него забране и кажњавања„, закључио је Радовановић.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy