Pobedite stres: Prirodni načini za spuštanje kortizola

0
170

Stres nas iscrpljuje emocionalno, a ima i negativan uticaj na telo. Visok nivo hormona stresa kortizola može da izazove najrazličitije probleme sa zdravljem, zbog čega je važno da naučite da se nosite sa stresom i ublažite anksioznost.

Postoje načini da kortizol snizite prirodnim putem, a kad uspete u tome, osetićete veliku razliku u tome kako se osećate, mentalno i fizički.

Ne možemo da utičemo na životne okolnosti, ali možemo da utičemo na naše reakcije i na to kako ćemo se nositi sa stresnim situacijama.

„Generalno, nema osobe kojoj povremeno neće ‘skočiti’ nivo kortizola“, kaže psihijatar dr Danijel Ejmen za Bustle. „To je deo prirodnog odgovora tela na pretnje i osećaj ugroženosti. Ali, visok nivo kortizola tokom dužeg vremenskog perioda može da ostavi posledice po zdravlje, u vidu kardiovaskularnih bolesti ili, recimo, anksioznosti.“

Postoji nekoliko faktora koji utiču na skok nivoa kortizola, uključujući i hronični stres, objašnjava dr Ejmen. Stres izaziva odgovor organizma, kombinaciju nervnih i hormonskih signala koji izazivaju lučenje hormona adrenalnih žlezda, adrenalina i kortizola. Drugi faktor koji utiče na nivo kortizola, kod žena, je nestabilan nivo estrogena.

„Povišen estrogen jedan je od najčešćih uzroka povišenog nivoa kortizola kod žena“, kaže on.

Da biste uspeli da očuvate mentalno i fizičko zdravlje, nivo hormona stresa trebalo bi da bude u preporučenim granicama. Donosimo vam sedam načina da snizite nivo kortizola prirodnim putem.

Vežbanje

Redovne aerobne vežbe mogu da vam pomognu da se oslobodite stresa i dovedu nivo kortizola u zdrave granice. „‘Sagorevanje’ ili snižavanje nivoa kortizola redovnim vežbanjem učiniće da se osećate opuštenije, imaćete više samopouzdanja i bićete zadovoljniji sobom“, objašnjava terapeut dr Stiven Odom. Moć vežbanja je tolika da je kliničkim studijama koje su sprovedene na Harvardu dokazano da redovni treninzi mogu biti i sastavni deo terapije kliničke depresije i anksioznih poremećaja.

Meditacija

„Meditacija takođe može da pomogne u snižavanju nivoa stresa“, kaže dr Odom. U studiji objavljenoj u stručnom žurnalu Health Psychology navodi se da su ispitanici koji su tokom tri meseca praktikovali vežbe disanja, veštine pozitivnog doživljaja sveta i aktivno se trudili da neguju pozitivna mentalna stanja, kakvo je recimo saosećajnost, imali značajno niži nivo kortizola na kraju istraživanja nego na početku.

Ishrana

Ono što jedete utiče na nivo kortizola takođe. „Postoje namirnice koje nivo hormona stresa održavaju stabilnim. Tu spadaju recimo banane, kruške, crna čokolada, namirnice koje sadrže probiotike, crni i zeleni čaj“, kaže dr Odom. Ali, tu su i one koje mogu da budu „okidač“ za odgovor tela na stres, u koje spadaju alkohol, šećer i kafa, i njih bi trebalo da izbegavate kad ste u stresnim situacijama.

Spavanje

Nije previše iznenađujuće to što je san jedan od ključnih faktora za održavanje nivoa kortizola u zdravim granicama. „Ako dovoljno spavate, to će vam pomoći da snizite nivo hormona stresa“, kaže dr Odom. „Redovan, dobar san u meri koja je vama potrebna je jedno od najboljih ‘oružja’ protiv stresa.“

Smeh

Postoji dobar razlog zašto se kaže da je smeh najbolji lek. „Smejanje i šale definitivno spuštaju nivo kortizola, čak i sasvim banalne šale“, kaže dr Odom. Nivo hormona stresa opada čak i kad se samo setite neke situacije u kojoj ste se od srca smejali, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Američkog udruženja psihologa.

Muzika

Ako uživate u muzici, imate sreće. „Bilo koja vrsta muzike koja vas na neki način dotakne može vam pomoći da snizite nivo kortizola“, kaže dr Odom. „Muzika definitivno popravlja raspoloženje“, a slušanje omiljenih melodija ublažava psihofizički odgovor na stres, uključujući i snižavanje nivoa kortizola, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu PLoS One.

Druženje

Ako vam je potreban „izgovor“ da biste na neko vreme zaboravili obaveze i proveli vreme sa prijateljima, trebalo bi da znate da je druženje sa osobama koje su vam drage jedan od efikasnih načina da snizite nivo kortizola. „Ljudima su potrebni drugi ljudi“, kaže dr Odom. „Kortizol opada kad provodimo vreme sa prijateljima sa kojima smo bliski i kad imamo osećaj zajedništva.“ Mala studija objavljena u žurnalu Razvojna psihologija navodi da prisustvo najboljeg prijatelja u trenutku kad doživimo neko negativno iskustvo značajno ublažava emocionalne i psihološke posledice, i pomaže nam da taj trenutak lakše prebrodimo. Takođe, utvrđeno je da u takvoj situaciji kortizol raste manje ukoliko imamo nekog bliskog pored sebe.

Stres ne možete sasvim izbeći, ali ako usvojite neke od ovih zdravih navika, lakše će vam biti da se nosite sa njim, a uspećete i da izbegnete štetne posledice povišenog kortizola po zdravlje.

Izvor: mondo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.