Олуја направила хаос у Војводини: Ишчупана стабла, покидани каблови, летели кровови (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Facebook/Manga Jozsef

Олујни ветар ломио је дрвеће, носио црепове, а неколико стабала пало је преко објеката и кућа, па је причињена и штета.

Снажно невреме праћено грмљавином и олујом погодило је прексиноћ подручје Кикинде, а олујни ветар чупао је дрвеће из корена, кидао струјне каблове, носио црепове и кровове, а јак град направио је додатну штету усевима.

Огромна дебла ишчупана из земље, густе крошње наслоњене на куће и објекте, поломљене бандере и електрични водови – слика је која је јуче рано ујутру сачекала мештане Башаида, насеља у Кикинди.

Фото: Фацебоок/Манга Јозсеф

– У току ноћи између понедељка и уторка преко југозападних и западних предела Србије, Метохије, Колубарског округа, Подриња, Мачве, Срема и Бачке премештали су се грмљавински системи са кишом, пљусковима и грмљавином, а око два часа после поноћи пљускови са грмљавином захватили су и Београд.

Понегде су пале и веће количине падавина, а било је и веома јаке грмљавине. Иначе, грмљавински процеси преместали су се у јужној висинској струји даље према северу – објашњава метеоролог Ђорђе Ђурић.

Подручје Србије је, додаје Ђурић, прекјуче било под утицајем циклона чији се центар налази изнад Тиренског мора у склопу кога нам је са југа долазила и облачност, али и велики доток влаге.

Фото:Фацебоок/Манга Јозсеф

– У касним ноћним сатима грмљавински систем који се претходно премештао преко Београда, Мачве и Срема, на свом путу према североистоку Баната веома је ојачао, па је веома снажна грмљавинска олуја погодила шире подручје Кикинде.

Олујни ветар ломио је дрвеће, носио црепове, а неколико стабала пало је преко објеката и кућа, па је причињена и штета.

Огромна штета причињена је и на пољопривредним и ратарским културама, а падао је и јак град – прича метеоролог Ђурић и додаје да је и током јучерашњег дана било развоја снажних грмљавинских облака.

Бела Црква тренутно

Објављује Иван Пека Расковиц у Уторак, 28. свибња 2019.

Ти облаци, појашњава, са собом доносе могуће непогоде с градом, олујним ветром и обилним пљусковима…

– Ипак, све ово није ништа неуобичајено, сада је „сезона“ таквих временских неприлика, поготову током маја и јуна ће се свакодневно понегде јавити те временске нестабилности у виду пљускова и грмљавинских олуја, са градом и олујним ветром у неким случајевима.

Цео топли део године подложан је таквом времену и треба га очекивати и наредних дана. Срећа у свему је што је то локалног карактрера, не захвата велики простор, већ је ограничен на мањим просторима – закључио је Ђурић.