Oluja napravila haos u Vojvodini: Iščupana stabla, pokidani kablovi, leteli krovovi (FOTO/VIDEO)

260

Olujni vetar lomio je drveće, nosio crepove, a nekoliko stabala palo je preko objekata i kuća, pa je pričinjena i šteta.

Snažno nevreme praćeno grmljavinom i olujom pogodilo je preksinoć područje Kikinde, a olujni vetar čupao je drveće iz korena, kidao strujne kablove, nosio crepove i krovove, a jak grad napravio je dodatnu štetu usevima.

Ogromna debla iščupana iz zemlje, guste krošnje naslonjene na kuće i objekte, polomljene bandere i električni vodovi – slika je koja je juče rano ujutru sačekala meštane Bašaida, naselja u Kikindi.

Foto: Facebook/Manga Jozsef

– U toku noći između ponedeljka i utorka preko jugozapadnih i zapadnih predela Srbije, Metohije, Kolubarskog okruga, Podrinja, Mačve, Srema i Bačke premeštali su se grmljavinski sistemi sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a oko dva časa posle ponoći pljuskovi sa grmljavinom zahvatili su i Beograd.

Ponegde su pale i veće količine padavina, a bilo je i veoma jake grmljavine. Inače, grmljavinski procesi premestali su se u južnoj visinskoj struji dalje prema severu – objašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

Područje Srbije je, dodaje Đurić, prekjuče bilo pod uticajem ciklona čiji se centar nalazi iznad Tirenskog mora u sklopu koga nam je sa juga dolazila i oblačnost, ali i veliki dotok vlage.

Foto:Facebook/Manga Jozsef

– U kasnim noćnim satima grmljavinski sistem koji se prethodno premeštao preko Beograda, Mačve i Srema, na svom putu prema severoistoku Banata veoma je ojačao, pa je veoma snažna grmljavinska oluja pogodila šire područje Kikinde.

Olujni vetar lomio je drveće, nosio crepove, a nekoliko stabala palo je preko objekata i kuća, pa je pričinjena i šteta.

Ogromna šteta pričinjena je i na poljoprivrednim i ratarskim kulturama, a padao je i jak grad – priča meteorolog Đurić i dodaje da je i tokom jučerašnjeg dana bilo razvoja snažnih grmljavinskih oblaka.

Bela Crkva trenutno

Objavljuje Ivan Peka Raskovic u Utorak, 28. svibnja 2019.

Ti oblaci, pojašnjava, sa sobom donose moguće nepogode s gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima…

– Ipak, sve ovo nije ništa neuobičajeno, sada je „sezona“ takvih vremenskih neprilika, pogotovu tokom maja i juna će se svakodnevno ponegde javiti te vremenske nestabilnosti u vidu pljuskova i grmljavinskih oluja, sa gradom i olujnim vetrom u nekim slučajevima.

Ceo topli deo godine podložan je takvom vremenu i treba ga očekivati i narednih dana. Sreća u svemu je što je to lokalnog karaktrera, ne zahvata veliki prostor, već je ograničen na manjim prostorima – zaključio je Đurić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.