Нова управа ФК Војводина: Градиће се нови „Карађорђе“, нећемо бити део кладионица

Foto: FK Vojvodina

Нова управа Фудбалског клуба Војводина представила је данас своје планове са новосадским тимом, а међу њима је и раније најављена градња новог стадиона, финансијска стабилност „Старе даме“ и наравно, враћање Воше на европске стазе.

Ситуација је, судећи по изјавама актуелних чланова управе који су своје место имали и док је председник УО био Душан Влаовић, нешто боља.

По речима новог директора клуба Душана Бајатовића, у протеклих годину дана у опоравак Воше уложено је око седам милиона евра, што је прикупљено од спонзора, привредника и продаје играча. Тиме је, како каже, урађено око 80 одсто финансијске консолидације клуба, а новац је одлазио добрим делом на покривање старих дугова.

Осим спортских резултата, једна од најважнијих тема за навијаче новосадског клуба јесте и шта ће бити са стадионом „Карађорђе“, о чему се писало и током прошле године. У управи Војводине поручују да „Карађорђе“ тренутно не испуњава услове ни за треће коло квалификација за Лигу Европе, те да ће се градити нови стадион. Биће то инвестиција вредна 25 милиона евра, градиће се уз подршку Републике Србије, на истом месту на којем се налази садашњи објекат.

„Пројектовање ће платити ‘Србијагас’ као генерални спонзор. Власник стадиона биће Град Нови Сад. Капацитет ће бити 16.800 места и испуњаваће највише светске стандарде“, поручио је Бајатовић.

Како је рекао, то ће бити стадион без атлетске стазе, померен 20 метара поред ТЦ „Променада“ и имаће гараже, паркинг места, кругове безбедности.

„Тендери ће почети на јесен и водиће их држава, град ће контролисати, а кад то буде изграђено – надам се да ће бити предато на управљање ФК Војводина, уз дужно поштовање Пролетеру и Кабелу“, додао је Бајатовић, уз поруку да је коначно решен и имовинско-правни статус Фудбалског центра „Вујадин Бошков“, те да ће и овај центар бити доведен у ред.

Међутим, да би уопште дошла до трећег кола квалификација за Лигу Европе, резултати би морали драстично да се поправе. Две сезоне заредом Воша завршава на неславном осмом месту домаћег првенства, што је далеко од амбиција које имају навијачи, играчи, управе.

На почетку свог мандата Гајић делује оптимистично, а већ најављује оставку уколико се клуб не избори за пласман у квалификације за Европу.

„Мало чудно звучи уколико кажем да нам је циљ да смањимо финансијске издатке, а побољшамо резултате, али то је могуће и за то имамо јасан план. Конкретно, то значи да годишњи расходи клуба не смеју да премашују 1,5 милиона евра, а да на табели морамо бити пласирани међу прве четири екипе. То би значило да ћемо играти у Европи, а до тада ћемо имати још два прелазна рока да видимо да ли је реално да направимо и историјски корак пласманом у Лигу Европе. Ипак, за сада нам је приоритет да изађемо на међународну сцену и верујем да са овим руководством то и можемо“, сматра Гајић.

Кормилар новосадског брода требало би да буде Ненад Лалатовић, тренер који је већ водио црвено-беле, а који је увек пријатно дочекан када је са другим тимовима долазио на гостовања у Нови Сад. Међутим, он данас није представљен као нови тренер Воше како је било најављено.

Нови спортски директор Никола Лазетић одлучио је да буде још мало мистичан.

„Циљ нам је да се медији мало више позабаве Војводином него до сада. Можда ми и намерно правимо ту атмосферу да се мало више пише. Нек пишу још дан-два. Имамо ми правог тренера, само је питање дана када ће се то решити“, каже Лазетић.

Један од циљева биће и да новосадски клуб нађе своје место у Фудбалском савезу Србије.

„Нисмо адекватно заступљени тамо, као и у ФС Војводине, надам се да су све судијске неправде иза нас и да неће бити потребе да полемишемо око тога. Нећемо бити део кладионица и сличних ствари, побеђиваћемо јер смо бољи и имамо веће srcе“, рекао је Гајић.

У међувремену клуб се појачава. На данашњој конференцији представљен је нови играч црвено-белих – Немања Вучић. Двадесеттрогодишњи бек у Нови Сад долази из Фудбалског клуба Земун, за који је наступао четири године.

Дрес Војводине ће носити и Јован Кокир, који није добио прилику у првом тиму Партизана. По речима Лазетића, ради се једном од талентованијих играча Србије.

Фудбалери Војводине налазе се на припремама на Златибору, где настављају са тренинзима које су започели у ФЦ „Вујадин Бошков“. На планини првотимци бораве до 27. јуна, након чега путују у Словенију на наставак припрема.