Naučnici: Svakog čoveka okružuje oblak bakterija, virusa i gljivica

152

Naučnici sa Stenforda otkrili su oblak bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama specifičan za svakog čoveka posebno, piše „Science Alert“.

Nevidljivu, ali uvek prisutnu izmaglicu prozvali su ekspozomom, iako se taj termin inače u svetu uvreženo koristi kako bi se opisao ukupan uticaj životne sredine na čoveka tokom života.

Kako bi što bolje istražili ekspozom, tj. oblak hemikalija, bioloških materija i mikroorganizama koji nas konstantno okružuju, naučnici su izradili mali uređaj za usisavanje vazduha, ne veći od špila karata.
Petnaest dobrovoljaca tokom perioda od dve godine nosilo je navedeni uređaj na svojoj ruci; neki po mesec, a neki po nedelju dana. Vođa istraživanja, genetičar Majkl Snajder, uređaj je na svojoj ruci nosio čitave dve godine. Aparat je tokom tog perioda prikupljao čestice bakterija, virusa, gljivica i ostalog što ih je okruživalo. Prikupljene čestice kasnije su genetski sekvencirane i katalogizovane u bazi podataka.

„Mi do sada nismo znali koliko je ljudski ekspozom velik i od čega se uopšte sastoji“, rekao je Snajder.

Pokazalo se da je svaki dobrovoljac imao svoj specifičan mikro-biološki oblak, sačinjen od bakterija, virusa, ali i čestica koje potiču iz njegovog neposrednog okruženja, poput onih doletelih s kućnih ljubimaca i biljaka, hemikalija koje se koriste u domu i slično.

Iako je istraživanje rađeno na malom uzorku ispitanika i tek je u svojim začecima, moguće je da će se iz njega izroditi jedno celo, novo područje medicine koje se ne koncentriše samo na biološko-hemijski sastav unutar naših tela, već i na životnu sredinu koji nas neposredno okružuje – na naš mali bio-oblak, objašnjava „Science Alert“.

„Godinama smo sekvencirali ljudski genom, analizirali našu krv, urin i mikroorganizme unutar našeg tela kako bismo shvatili na koje sve načine oni, ili njihov sastav, utiču na naše zdravlje“, rekao je Snajder za časopis „Wired“. „Međutim, nismo išli dalje od onoga što je u unutrašnjosti našeg organizma. Pri tome smo propustili bitnu stvar, a to je koliko na naše zdravlje utiče neposredna okolina.“

Izvor: Index.hr / Foto: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.