Комуналије за домаћинства у Бачкој Паланци скупље за 10 одсто

БАЧКА ПАЛАНКА: Већ трећу годину почетком лета овдашњи комуналци, а на основу решења Општинског већа Бачке Паланке од јула 2017. године, повећавају цене основних комуналних услуга у граду и селима, само за домаћинства. Услуге поскупљују за 10 одсто, а на то треба додати и ПДВ.

По новом ценовнику, који ступа на снагу 1. јула, а јулски рачуни стижу на наплату у августу, у Бачкој Паланци кубни метар воде за пиће коштаће 64,36 динара, отпадне воде плаћаће се по кубику 32,02 динара, изношење смећа по домаћинству месечно 494,12, а за колективно стањовање 605,52 динара.

Већина грађна не зна због чега сваке године цене основних комуналних услуга иду горе, а надлежни у локалној самоуправи и у општинском Јавном комуналном предузећу „Комуналпројект” објашњавају да до оваквих поскупљења мора долазити све док се не изједначе цене усуга за физичка и правна лица. Наводно, не сме бити двојних цена по Закону о комуналним делатностима.

То значи да ће цене комуналних услуга за домаћинства расти док се не постигну цене које плаћају правна лица, односно – по кубном метру пијаће воде 101,20 динара, кубик отпадних вода 50,49 динара. Одношење и депоновање смећа за правна лица има следеће цене – локали до 100 метара квадратних плаћају паушал 794,19 динара месечно, локали од 100-500 метара квадратних плаћају 11,80 динара по метру кубном. Правна лица и локали преко 500 метара квадртаних за контејнер од пет кубика метара (празни се минимум једном недељно) плаћају 5.700 динара по пражњењу. За контејнер од 1,1 метар кубни по пражњењу, барем једном у седам дана, плаћа се 1.140 динара.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
www.фацебоок.цом/БПинфо.рс