Како подржати дете непосредно пред пријемни/завршни испит

Емотивна подршка кроз охрабривање и смиривање која је потребна кроз цео процес је посебно значајна непосредно пред пријемни/завршни испит.

Када дете бира чиме жели да се бави након основне или средње школе и дете и породица осећају притисак. Питају се да ли су прикупљене праве информације, да ли је добро процењено шта дете интересује, које вештине и знања има и које занимање је исплативо.

У оквиру активности Инфо центра Фондације Темпус, како преносе „Вечерње новости“ често разговарају са родитељима и ученицима завршних разреда на ове теме и у наредним редовима ће бити престављени неки од начина како можете да подржите своје дете.

За почетак, разбијте предрасуде да постоји само један идеалан избор. Када одлучујемо о упису средње школе, на факултет или о запослењу, одговарамо на питања шта је мени важно (нпр. интересовања, начин рада, знања и вештине), која се занимања у највећој мери подударају са оним што је мени важно и како могу да се обучим за та занимања (у којим средњим школама и на којим образовним профилима, факултетима, високим школама).

Опширније о овој теми прочитајте овде.

Извор: МојНовиСад