Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana, kukuruz je sjajan diuretik, ubrzava metabolizam i snižava holesterol.
Ukoliko želite da izbacite nezdrave grickalice, a nedostaje vam zamena za njih, tokom leta to može biti kuvani kukuruz.
Ova namirnica nije samo ukusna, nego je i izuzetno zdrava, a pritom niskokalorična. Nutricionisti je preporučuju kao sastavni deo svakog menija, jer je spisak njenih blagodeti veoma dugačak.
Kukuruz je dobar kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira, a znatno smanjuje i gorušicu.
Bogatstvo kompleksom vitamina B ima efekat snižavanja nivoa homocistina u krvi, koji oštećuju krvne sudove, pa redovno konzumiranje kukuruza smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Studije pokazuju da sprečava anemiju, oslobađa od bolova u mišićima, ublažava depresiju, poboljšava koncentraciju, jača nervni sistem…
Za razliku od većine namirnica koje termičkom obradom gube deo zdravih sastojaka, kuvanjem ili pečenjem kukuruza neznatno se uništava samo vitamin C, ali se istovremeno oslobađaju molekuli sa antioksidativnim dejstvom, što povećava njegove moći.
Izvor: Večernje novosti / Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com