Хоботнице чудеснице за мале – велике борце (ВИДЕО)

ЧЕЛАРЕВО: Хоботнице чудеснице су мала плетена помагала у облику хоботнице које се израђују у хуманитарне сврхе. Снежана Дрљача из Челарева, последње две године активно учествује у изради хоботница за превремено рођене бебе.


Хоботнице чудеснице први пут су се појавиле у Данској, када је једна мама исплела играчку за своје дете које се родило пре времена и било у инкубатору. У Србији је одобрен овај пројекат, а 24.03.2019. године Норвешка је уврстила Србију на листу земаља које праве хоботнице за превремено рођене бебе. Жене из Србије сарађују са многим болницама и породилиштима широм земље, а након изласка из установе бебе кући носе своје хоботнице као првог најбољег другара.

Хоботнице су мале, могу да стану у шаку руке. Потребно је да хоботнице буду хеклане памучним концем, најбољи су „Танго“ и „Вера“, да су пуњене силиконским пуњењем за јастуке, да дужина главе буде 7-9 цм, обим 15-17 цм, а дужина крака када се развуче не сме бити већа од 22 цм, како не би дошло до непријатних и нежељених ситуација.

Превремено рођене бебе у том периоду имају само рефлекс хватања, па када додирују крак хоботнице, асоцира их на пупчану врпцу, па их то смирује, како не би чупале сонде преко којих се хране, што се врло често дешава, наводи наша саговорница Снежана.

На Фацебоок-у постоји страница на којој се можете информисати  Хоботнице Чудеснице за мале велике борце. Снежана Дрљача је једна од четири админа, па ко буде заинтересован за израду или донацију конца, уврстиће га у затворену групу на овој друштвеној мрежи.

Хоботнице које нису израђене у стандардној димензији, ипак нађу свој пут. Користе их деца ометена у развоју, као и мали пацијенти са онкологије и физијатрије, тако некоме служи хоботница за развијање моторике, некоме као играчка за мажење у тешким тренуцима.

Дан превремено рођене деце је 17.новембар.