Држава уводи нов намет на гориво

Иако су цене горива у Србији после извесног времена кренуле силазном путањом, држава планира да на овај енергент уведе нови намет у виду накнаде за унапређење енергетске ефикасности.

Према Предлогу закона о накнадама, који је ушао у скупштинску процедуру, накнада за енергетску ефикасност ће се плаћати 15 пара по литру бензина и дизела, односно по килограму течног гаса.

„Никада не знате у којој мери ће нове накнаде бити пренете на крајњег купца, али ће трошкови увозника и произвођача нафтних деривата бити увећани за износ од 15 пара по литру. Све таксе на гориво које је прописала држава на крају свакако плаћају крајњи купци. Србија има највеће дажбине на дизел-гориво у односу на све земље с којима се граничи, док је цена бензина на нивоу регионалног просека. Што се тиче накнада за течни нафтни гас, ту смо европски лидери јер имамо највеће таксе у Европи“, поручује Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Небојша Атанацковић, један од већинских власника компаније АД „Нафта“, указује на то да не би било добро да се било шта додатно качи на цену горива.

„Не видим никакву логику да се било шта додаје на већ постојећа оптерећења на гориво, која износе више од 50 одсто цене горива. То је најлакши начин да се буџет обезбеди и због тога је цена дизела већа него у окружењу“, закључује Атанацковић.

Подсетимо да су протеклих недеља цене горива на бензинским станицама, као и у земљама региона, биле у паду због смањења цена бензина и дизела, а појефтињење би било веће да долар није бележио највише вредности у последњих годину дана у односу на евро и динар.

Додајмо и то да је током протеста који су летос организовани због високе цене горива, председник Србије Александар Вучић наговестио да ће акцизе на дизел бити смањене, али је као предуслов поставио прекид протеста. Иако су протести прекинути, обећање о акцизама је пало у заборав.

Аутор: Курир