Broj razvoda raste brže od broja novih brakova

0
198

U Srbiji poslednjih godina blago raste broj novosklopljenih brakova, ali nešto brže raste broj razvedenih supružnika, rekla je sociološkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu Milica Vesković Anđelković.

„Demografska statistika pokazuje da je, na primer, broj novosklopljenih brakova u 2016. i u 2017. godini bio oko 35.000 i povećan je samo za 0,4 odsto“, rekla je Vesković Anđelković. Broj razvedenih supružnika je, prema njenim rečima, u 2016. i 2017. porastao za 1,3 odsto.

Zanimljivo je, kako je rekla, da je 1950. godine sklopljeno oko 70.000 brakova, što je duplo više nego poslednjih godina, a da je te godine stopa razvoda bila svega 1,4 odsto.

Vesković Anđelković je rekla da je najčešći razlog za nesporazume u bračnoj zajednici i razvod finansijske prirode.

Broj sklopljenih brakova je veći na jugu Srbije nego u Beogradu, zbog, kako je rekla, poštovanja tradicionalnih vrednosti, a prosečna starost novih bračnih parova je na jugu oko 25 godina, dok je u Beogradu prosečna starost žena oko 28, a muškaraca oko 31 godinu.

Brakovi se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2016. i 2017. godinu najčešće sklapaju u septembru, a i razvodi su masovniji u jesenjem delu godine.

Vesković Anđelković je rekla da su stope razvoda u regionu najmanje u Bosni i Hercegovini, oko 0,4 odsto, a da su niske i u Irskoj, 0,6 odsto i na Malti, 0,8 odsto. Dodala je da je od zemalja iz susedstva najveća stopa razvoda kod Mađara i iznosi dva odsto, dok je Hrvatska negde u rangu sa Srbijom i stopa razvoda je 1,6 odsto.

Autor: Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.