BEZBEDNOST: Naučite najmlađe da pravilno drže prskalice

328

Svetlucave, sjajne, različitih veličina, oblika i boja… prskalice predstavljaju nezaobilazan dekor novogodišnjih i božićnih praznika, ali i mnogih drugih proslava širom sveta.

Pošto se drže u ruci, prskalice se često smatraju bezopasnom zabavom za sve uzraste, ali treba imati u vidu da, ukoliko se ne koriste pravilno, one i te kako mogu izazvati ozbiljne povrede, naročito kada je u pitanju nežna dečija koža.

Zdravstvene statistike širom sveta ukazuju da svake godine veliki broj osoba biva povređen upravo ovim „bezazlenim“ načinom zabave, a posebno su ugroženi najmlađi. Povrede od prskalica izazivaju između 10 i 16 odsto svih povreda u svetu nastalih upotrebom pirotehničkih sredstava.

Da li su prskalice opasne?

Prskalice su metalni štapići do pola obloženi masom koja sagoreva stvarajući posebne svetlosne efekte, a koju čini mešavina različitih metala (aluminijum, cink, gvožđe,magnezijum…) koji doprinose iskrenju i boji iskrica. Da bi prskalica počela da gori potrebno je upaliti njen vrh i ona će sagorevati od vrha naniže ka metalnoj dršci koja ne gori, što doprinosi postepenom gašenju plamena.

Kada se upale, zavisno od svoje veličine i smeše metala u njima, neke vrste prskalica mogu razviti izuzetno visoke temperature, od više stotina stepeni Celzijusa, odnosno biti šest do deset puta vrelije od ključale vode. S obzirom da je telo prskalice sačinjeno od metala, nakon upotrebe je potrebno da prođe određeno vreme, najčešće par minuta, kako bi se ona ohladila.

Ukoliko se pravilno ne upotrebljavaju, prskalice mogu izazvati i ozbiljne opekotine, pre svega lica, prstiju, šaka, stopala, ali i drugih delova tela, koje zahtevaju hitno medicinsko zbrinjavanje, a mogu ostavljati i dugotrajne posledice.

Kako pravilno koristiti prskalice

Kako biste na najmanju moguću meru sveli opasnost da sebe ili svoje najmilije dovedete u situaciju da budu povređeni usled neadekvatne upotrebe prskalica, neophodno je da se pridržavate veoma jednostavnih saveta:

– Prskalice uvek čuvajte na suvom i hladnom mestu, na bezbednoj udaljenosti od zapaljivih materija i van domašaja dece.
– Nikada nemojte paliti više od jedne prskalice odjednom! Više prskalica upaljenih u isto vreme može izazvati ozbiljne opekotine.
– Prskalice uvek koristite u stojećem stavu, držite ih u ispruženoj ruci, i na bezbednom odstojanju od drugih.
– Prilikom korišćenja prskalica, naročito onih velikih, koje treba koristiti napolju, poželjno je nositi rukavice- one će smanjiti šansu da se opečete.
– Ma koliko vam delovalo zabavno i lepo, nikada nemojte mahati prskalicama jer time povećavate opasnost da povredite i sebe i druge iskricama koje nekontrolisano lete.
– Nikada nemojte bacati upaljenu prskalicu jer ona veoma lako može izazvati požar.
– Kada prskalica izgori, nikako nemojte dodirivati njen vrh jer ona još neko vreme ostaje vrela, nego je položite vrhom nadole u posudu sa vodom ili peskom.

Saveti za roditelje:

  • Naučite decu da pravilno drže prskalice – daleko od tela, na dužini ruke.
  • Kada koristite prskalice namojte držati dete u naručju
  • Naučite decu da prskalicu ne prinose sebi i drugima, i da ne trče, skaču ili mašu rukama dok ih drže.
  • Decu mlađa od 12 godina nikada ne ostavljajte bez nadzora kada koriste prskalice!
  • Uverite se da vaša deca ne nose labavu, široku odeću, predugih rukava, jer nju lakše može zahvatiti iskra prskalice.
  • Deci mlađoj od pet godina nemojte davati da drže prskalice – ona još uvek ne mogu da shvate kako i zbog čega treba da ih pravilno koriste.
  • Od povreda izazvanih prskalicama najčešće su opekotine.

Šta uraditi ako dođe do opekotina?

Opekotinu ohladite pod mlazom, potapanjem u hladnu vodu, ili je prekrijte hladnom vlažnom oblogom (nikako ledom) najmanje 10 minuta, a zatim, po potrebi, potražite medicinsku pomoć.

Sa opečene kože nikada na silu nemojte skidati odeću, već isecite materijal oko rane.

Nikada nemojte dodirivati opekotinu, niti bušiti nastale plikove. Prekrijte je sterilnom gazom kako biste sprečili nastanak infekcije.

Veće i ozbiljnije opekotine, kao i sve opekotine kod beba i male dece, zahtevaju medicinsku pomoć.

Izvor: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.