Banjaluka otkazala Doček

0
212

Prvi put od rata Banjaluka će u novogodišnjoj noći biti tiha, jer su sve manifestacije otkazane zbog bezbednosti učesnika, turista i građana.

To je poručio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić, na vanrednoj konferenciji za novinare, a nakon sinoćnjih događanja u tom gradu tokom i nakon mitinga „Pravda za Davida“.

„Neka tu tišinu shvate oni koji treba da reše slučaj Dragičević, neka shvate organi vlasti koji čine ili ne čine da se taj slučaj reši i neka čuju Banjalučani i razmisle da li nam treba lep i dobar grad da u njemu živimo i zajedno radimo“, rekao je Radojčić.

Gradonačenik je rekao da duboko veruje u ovaj grad, koji, kako je rekao ima veliku šansu za razvoj, mnogo veću nego neki drugi.

Otkazana je i Dečja Nova godina jer su sinoć, prema rečima Radojčića, Banjalukom šetale određene grupe, a da on ne želi da nijedno dete bude na bilo koji način traumatizovano.

Ukazao je da je gradska uprava imala veliko razumevanje za okupljanja grupe „Pravda za Davida“, da nisu hteli nikoga da povrede, ali je podsetio da je tokom proteklih meseci niz događaja i manifestacija otkazano upravo zbog okupljanja te grupa. Ocenio je da su ti protesti tokom vremena evoluirali i promenili svoj narativ.

Radojčić je rekao da u gradu sa 200.000 stanovnika ima svoj ritam života, neko slavi, neko tuguje, dolaze gosti, te da grad može da živi samo ako ima tolerancije i razumevanja.

„Sve drugo ruši grad“, kazao je Radojčić.

Istakao je, međutim, da su sinoć prekršena sva pravila protesta „Pravda za Davida“, da su učesnici tog protesta onemogućili održavanje drugog skupa koji je blagovremeno bio izmešten sa Trga Krajine.

Rekao je da su građani koji su tu bili da bi prisustvovali drugoj manifestaciji bili preplašeni, te da je to činjenica, ali da to nije tolerancija i ničim ne može biti opravdana.

„Žalosno je to što se dešava u našem gradu. Da neko misli da nas treba baciti u blato unutrašnjih sukoba, netolerancije da za Dan republike treba okrenuti Srbe na Srbe i da još više ljudi treba da se odseli odavde“, rekao je Radojčić i upitao građane Banjaluke da li im odgovara ovakva situacija.

Radojčić je rekao da slučaj Dragičević treba rešiti, ali ne nasiljem. Smatra da svi u Banjaluci treba da se ujedine i da zajedno kažu istražnim organima, policiji, vlastima – rešite slučaj Dragičević.

Radojčić je pozvao građane da ne podlegnu međusobnim podelama.
Autor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.