Зимско рачунање времена почиње у недељу 28. октобра

Ово би могло бити једно од последњих померања часовника…

Дирекција за мере и драгоцене метале саопштила је да се летње рачунање времена завршава у недељу 28. октобра у три сата померањем часовника за један сат уназад.

То значи да ћемо часовнике са три да вратимо на два сата.

Како је писао наш портал, Европска комисија предложила је 12. септембра да се полугодишње померење сата укине, а уколико тај предлог изгласају Европски парламент и Савет Европе, сат ће последњи пут бити померен најкасније 31. марта 2019, односно 27. октобра наредне године.

То ће важити и за Србију, уколико Народна скупштина усвоји Закон о рачунању времена који је крајем августа предложила Влада.

Према предлогу ЕК, свака чланица ЕУ би до априла 2019. године требало да одлучи да ли ће остати у зимском или летњем режиму рачунању времена.

Тако ће последње обавезно померање сата на летње рачунање биће у недељу 31. марта 2019. године, а чланице које желе да се врате на зимско рачунање времена последњи пут ће часовнике померати у недељу 27. октобра 2019. године.

Након тог датума, полугодишње промене више неће бити могуће, преноси „Дневник“.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о рачунању времена због потребе да се обезбеди јединствено рачунање времена у Србији усклађено са временом које користе европске земље.

У Министарству привреде је раније речено да се усклађују прописи са законодавством ЕУ, а у конкретном случају у оквиру Преговарачког поглавља 1 у које спада и важећа Директива ЕУ о летњем рачунању времена.

Од 4,6 милона Европљана из 28 земаља чланица ЕУ, чак 84 одсто подржава укидање летњег и зимског рачунања времена, показало је истраживање Европске комисије.

Извор: Дневник / Фотографија: Илустрација/Пиxабаy.цом