Вучић: Србија нешто мора да уради по питању Косова, али не знамо шта

Foto: Pixabay

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, да очекује да извештај о напретку буде позитиван, да је Србија задовољна економским реформама и да је остало да много уради по питању владавине права.

Вучић је рекао да се нада да ће почетком новембра почети скупштинска процедура која се односи на измене Устава Србије у вези са правосудним делом, јер је то веома важно за поглавља о владавини права у европским интеграцијама 23 и 24.

Он је рекао да је задовољан економским напретком, да ће јавни дуг 1. јануара бити испод 50 одсто бруто домаћег производа, да је Србија међу земљама са највишим растом у Европи и да директне стране инвестиције у Србији чине 56 одсто укупних директних страних инвестиција на Западном Балкану.

Вучић је рекао и да је поглавље 35 о Косову од посебног значаја за Србију и да представља неку врсту услова за евроинтеграције Србије.

„Упознао сам Дејвида Мекалистера са свим што се збива са Косовом и Метохијом. Нисам имао много добрих вести. Добро је да имамо мир, неку врсту стабилности, а до кад и како ће то да траје, нити ја знам, нити било ко други зна. Ми ћемо чувати мир, трудити се да одржимо стабилност, али за танго је потребно двоје“, рекао је Вучић.

Он је додао да „нема појма“ шта међународни фактор хоће од Србије, као и да не зна шта очекује од Србије.

„Спремни смо да разговоре наставимо. Дијалог морамо да претпоставимо свакој врсти другачијег решавања проблема“, рекао је Вучић и додао да зна да Србија нешто мора да уради по питању Косова, али да не зна шта, као и да му се чини да ни Европа не зна баш шта треба учинити.

Он је рекао да је ускоро 2.000. дан како Приштина није основала Заједницу српских општина.

„Не очекујем да то испуне, да ће је икада испунити, да ће их ико питати, ни ми их више нећемо питати“, рекао је Вучић.

Он је додао да не може да одговара онима који тврде да Србија разграничењем са Албанцима отвара „пандорину кутију“, а не мисле да су је они отворили када су признали независност Косова и помогли одвајање Црне Горе од Југославије.

Говорећи о региону, Вучић је рекао да Србија покушава да има најбоље односе са свима, без обзира на поруке околине према Србији, а да ће „фрустрације и комплексе“ неких земаља у региону оставити за вечеру са Мекалистером.

„Можда је добро да ништа ни не говорим. Мислим да су они сити свих наших прича, као што сам и ја сит“, рекао је Вучић.

Мекалистер: Нормализација односа Београда и Приштине важна за цео регион

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је данас да је нормализација односа Београда и Приштине веома важна ствар, не само за Србију и Косово, већ и за регион.

„Председници (Србије Александар) Вучић и (Косова Хашим) Тачи су показали приврженост томе да нормализацију подигну на виши ниво, а та нормализација би била велика ствар не само за две државе него и за регион“, рекао је Мекалистер на конференцији за новинаре после састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Он је рекао да о темама даљих преговора заједнички одлучују обе стране, и да он не може да предвиди ни ток ни датум и да само може да охрабри Београд и Приштину да наставе.

Европски известилац је рекао да је услов за договор да буде узајаман и да узима у обзир међународно право.

Мекалистер је рекао да му је драго да постоји сагласност да се у региону не смеју стварати хомогене, једнонационалне државе.

Аутор: Бета