Veternik danas dobija Spomenik srpskom borcu

0
261

Veternik će danas, 30. septembra dobiti Spomenik srpskom dobrovoljcu u Prvom svetskom ratu.

Ovaj spomenik se postavlja na kružnom toku, a povodom obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Inicijativu da Veternik dobije ovakvo obeležje dali su lokalna mesna zajednica, nekoliko udurženja i meštana Veternika. Oni su u predlogu naveli da žele da naselje dobije obeležje koje će podsećati na prve stanovnike ovog naselja i njegove osnivače, srpske vojnike invalide koji su oslepeli u bici na Veterniku.

U Veterniku se održava i humanitarna manifestacija „Vojnička pasuljijada u Veterniku“ koju organizuje MZ „Veternik“ u saradnji sa Prvom brigadom kopnene vojske.

Spomenik predstavlja srpskog vojnika u uniformi u dinamičnom pokretu, visine od oko tri metra sa postamentom. Spomenik je delo akademskog vajara Đorđa Lazića Đapše.

Podizanje spomenika srpskom vojniku dobrovoljcu u Veterniku je zvanični deo programa obeležavanja stogodišnjice oslobođenja, odnosno ulaska Srpske vojske u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata 9. novembra 1918. godine.

Ko su borci koji su osnovali Veternik

Veternik je osnovan 1923. godine kada su se na prostor tadašnjeg nenaseljenog Novog majura naselile 34 invalidske porodice sa 107 članova. To su bili nekadašnji vojnici Srpske vojske, uglavnom dobrovoljci iz prekookenaskih zemalja, koji su ostali slepi u bici na planini Veternik u Makedoniji (deo kajmakčalanskog masiva) prilikom proboja Solunskog fronta. Tada su na njih Bugari bacili nervni bojni otrov.

Ovi solunski borci su naselili dve ulice u Novom majuru sa tipskim kućama, od kojih su i neke i danas sačuvane, a potom je to prvobitno naselje počelo da se širi, popunjava i drugim stanovnicima, da bi vremenom poprimilo oblik sela.

U Drugom svetskom ratu, po uspostavljanju mađarske fašističke okupacije, deo stanovnika Veternika je ubijen, a svi ostali su proterani u Srbiju i celo naselje je naseljeno Mađarima. Pred oslobođenje, iz Veternika se iseljavaju na divlje useljeni mađarski doseljenici, a preživeli Veterničani se vraćaju u skoro uništeno selo.

Posle rata, tokom kolonizacije, Veternik će dobiti još novih stanovnika, a naselje će narednih decenija sve više rasti. Po poslednjem popisu iz 2011. godine u Veterniku živi oko 17.500 ljudi.

Izvor: 021.rs / Foto: Google maps

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.