Узимањем бакшиша крши се закон?

Сваки пут када оставите напојницу конобару и он је узме, он практично крши закон јер би инспектор у случају да пронађе вишак новца у ресторану или кафићу могао послодавца да казни затварањем локала, или новчано – предузетнике са пола милиона динара, а правна лица са чак два милиона динара.

У многим земљама бакшиш је регулисан законом – у Јапану се сматра увредом, у Кини конобари очекује напојницу од три одсто од рачуна, у Нујорку је то 15 одсто.

У Србији пракса остављања напојнице постоји, у просеку је то неких 10 одсто, али није регулисана ниједним законом и управо су зато у Пословном удружењу хотелско угоститељске привреде ХОРЕС упутили иницијативу Влади Србије да се то промени.

“Предлажемо да се напојница код нас лимитира на 10 одсто и региструје у каси и да се на њега плаћа порез на зараду. Користи од законског регулисања имали би сви почев од гостију који би добијали бољу и квалитетнију услугу, особље већу зараду, предузетници већи промет, а држава већи приход у буџету”, каже за Данас директор ХОРЕС-а Георги Генов.

Осим ове, ХОРЕС је држави упутио још једну иницијативу – да се ПДВ на храну и пиће у угоститељским објектима смањи са 20 на 10 одсто.

Извор: Данас / Фото: БПинфо.рс