Upoznajte Đurđa, najmlađeg člana biblioteke (VIDEO)

28

BAČKA PALANKA: Kada ste prvi put kročili u svet knjiga? Oni iskusni, upućeni su da tu stanuju mašta i znanje a što smo više u ovom svetu to nam se čini kao da ne možemo bez njega.


Susret sa prvim knjigama, osmehom bibliotekara i neistraženim koricama koje čekaju da budu otvorene, trebalo bi da budu sastavni deo života svakog deteta.

U vremenu masovne digitalizacije i virtualizacije skoro svakog segmenta društva, ne smemo zaboraviti na ono što je veoma važno, kako se čitanju knjige?

Čitalačke navike kod dece bi trebalo negovati od malih nogu jer upravo one utiču na dalji razvoj kritičkog mišljenja kao i izgradnju jedinstvene ličnosti.

Porodica Rokvić iz Bačke Palanke primer je uticaja čitalačkih navika roditelja na ponašanje deteta. Naime, ovi Bačkopalančani gaje posebnu ljubav prema knjigama koja se prenosi već generacijama. Đurađ Rokvić je sa nepune dve godine postao najmlađi član biblioteke “Veljko Petrović” u Bačkoj Palanci.

Proveli smo jedno popodne sa malim istraživačem i naučili da sve što na prvi pogled deluje nemoguće, može da se postigne ukoliko se dovoljno potrudimo.

Đurađ voli da posećuje dečju biblioteku u Bačkoj Palanci, interesuju ga zmajevi, svemir i dinosaurusi a posebno voli jedan globus koji ga svaki put čeka da zajedno putuju svetom novih saznanja.

Na kraju prošle godine, dečiji ogranak biblioteke “Veljko Petrović” imao je oko 1400 članova. Prema rečima bibliotekarke Borislave Toljagić Segedi, najveće interesovanje vlada kada su u pitanju akcije besplatnog učlanjenja. To su datumi kada se održava Noć muzeja, Mesec knjige, dan biblioteke, Andersenov rođendan i slično.

Kada još malo poraste i zaista bude mogao da čita, verujemo da će Đurađ nastaviti da posećuje svoju omiljenu biblioteku.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име