Упознајте Ђурђа, најмлађег члана библиотеке (ВИДЕО)

БАЧКА ПАЛАНКА: Када сте први пут крочили у свет књига? Они искусни, упућени су да ту станују машта и знање а што смо више у овом свету то нам се чини као да не можемо без њега.


Сусрет са првим књигама, осмехом библиотекара и неистраженим корицама које чекају да буду отворене, требало би да буду саставни део живота сваког детета.

У времену масовне дигитализације и виртуализације скоро сваког сегмента друштва, не смемо заборавити на оно што је веома важно, како се читању књиге?

Читалачке навике код деце би требало неговати од малих ногу јер управо оне утичу на даљи развој критичког мишљења као и изградњу јединствене личности.

Породица Роквић из Бачке Паланке пример је утицаја читалачких навика родитеља на понашање детета. Наиме, ови Бачкопаланчани гаје посебну љубав према књигама која се преноси већ генерацијама. Ђурађ Роквић је са непуне две године постао најмлађи члан библиотеке “Вељко Петровић” у Бачкој Паланци.

Провели смо једно поподне са малим истраживачем и научили да све што на први поглед делује немогуће, може да се постигне уколико се довољно потрудимо.

Ђурађ воли да посећује дечју библиотеку у Бачкој Паланци, интересују га змајеви, свемир и диносауруси а посебно воли један глобус који га сваки пут чека да заједно путују светом нових сазнања.

На крају прошле године, дечији огранак библиотеке “Вељко Петровић” имао је око 1400 чланова. Према речима библиотекарке Бориславе Тољагић Сегеди, највеће интересовање влада када су у питању акције бесплатног учлањења. То су датуми када се одржава Ноћ музеја, Месец књиге, дан библиотеке, Андерсенов рођендан и слично.

Када још мало порасте и заиста буде могао да чита, верујемо да ће Ђурађ наставити да посећује своју омиљену библиотеку.