У винограду Живка Којића из Бачке Паланке

ГРОЖЂЕ ОБЕЋАВА ДОБАР РОД

Угледни бачкопаланачки домаћин и винар, Живко Којић прве чокоте у свом винограду, засадио је пре седам година. У породичном винограду Којићевих, на површини од једног ланца, налази се око 3300 чокота. Баш као и сваки други узоран домаћин и газда Живко је приликом садње водио рачуна, да се у винограду нађу сорте које су отпорне на климатске промене у овом делу Бачке. Управо из тог разлога у винограду поросдице Којић, нашло се наколико сорти, почев од ризлинга, преко траминца до тамјанике.

– Од првог дана када смо засадили винову лозу, мој план је био да највећи део рода прерадим у вино, а мањи у ракију. Тај план сам бар до сада успео да остварим, а надам се да ћу га и у наредним годинама реализовати.Након што сам засадио виноград, а потом и производњу вина и ракије, излагао сам вино на сајмовима. На сајмове сам излазио, пре свега са жељом да видим како стручљаци оцењују квалитет вина. На сајамским манифестацијама одржаним у Вршцу и Темерину излагао сам вина. У Вршцу сам у веома јакој конкуренцији заузео четврто, а у Темерину, треће место. Ова два пласмана била су добар знак, да сам на правом путу и да треба да наставим даље – започео је своју винску причу Живко Којић.

У протеклих неколико година, од како је почео да гаји винову лозу и производи грожђе, из подрума Винарије Којић, на адресе бројних купаца отишле су позамашне количине вина и ракије. Поред тога, од Живка су Бачкопаланчани пре свих, куповали грожђе за даљу прераду.

-Велики број оних који су претходних година од мене куповали грожђе, већ се распитивао да ли ће га за продају бити и ове године. С обзиром, да је грожђе добро понело (куца у дрво), надам се да ћу изаћи у сусрет њиховим жељама и да ћу им поново на кућне адресе однети како винске тако и ракијске сорте грожђа. Претходних година купци су од мене набављали сорту хамбург за прављење вина, а сорту мушкат Италија за ракију. Временске прилике током протекле зиме када је било тек неколико дана са ниским температурама, повољно су утицале на винову лозу. Међутим, варљиво пролеће током кога је температура пар ноћи и јутара, била у минусу, утицале су на измрзавање пупољака винове лозе. На сву срећу ово је кратко трајало, тако да се виноград брзо опоравио. Под условом да током лета, које је у току, не буде дужи период са екстремно високим температурама – преко 32 степена Целзијуа, може се очекивати и добар род, али и одличан квалитет грожђа –напомиње Којић.

Виноград, односно винова лоза тражи сталну бригу, негу и пажњу. На један посао надовезује се други, на други трећи, и све тако редом до бербе. Након међуредног култивирања винограда, уследила је резидба, везивање винове лозе, затим заламање, завлачење, затезање лозе и окопавање чокота. Један од најлепших и најдражих послова сваког виноградара је берба грожђа која је посебан доживљај како за власника винограда, тако и за бераче. Под условом да све буде текло као што је уобичајено, берба ће почети највероватније средином септембра месеца. Уз добру организацију посла и ангажовање неопходног броја радника, током бербе, Живко планира да овај обиман посао обави у најкраћем могућем року. Уосталом, тако га је радио и током претходних неколико година које су биле за понос и задовољство њега самог, али и чланова његове породице.

ПИШЕ: Миле Ђ:Кременовић

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Аутор: БПинфо.рс / Фото: Миле Ђ. Кременовић