U vinogradu Živka Kojića Bate završena berba grožđa

Grožđe dobro rodilo

Na površini od devet hiljada kvadratnih metara, Bačkopalančanin Živko Kojić Bata otpočeo je 2011. godine sadnju vinove loze. Sadnja je trajala tri godine, vinograd je ogradio žico, a u njemu se na površini od blizu 9000 kvadratnih metara, trenutno nalazi oko 3.300 čokota vinove loze. Pored vinove loze, u Živkovom vinogradu zastupljena je i vinogradarska breskva, tačnije u njemu se nalazi oko 270 stabala ove vrste voća.

Ove godine berbom grožđa počelo se nešto ranije, nego obićno. Naime uprokos kišnom i nestablinom vremenu već sredinom avgusta počela je berba raznih sorti grožđa, pre svega kardinala, da bi potom usledilo branje i ostalih sorti – kaže Živko Kojić.

Prvi rezultati su ukazivali da će rod biti berićetan, što se kasnije i pokazalo tačnim. Pored dobrog roda, kvalitet grožđa je bio na zavidnom nivou, pa sam ukupno uzevši veoma zadovoljan ovogodišnjom sezonom.
Nakon kardinala, usledila je berba hamburga.

Gotovo sve stone vrste grožđa sam isporučio TP „Podunavlje“ ad, iz Bačke Palanke, sa kojim sam prethodno sačinio ugovor o otkupu. Ovo je, inače bila naša prva saradnja u ovom poslu. Veoma sam zadovoljan tom saradnjom, koju ćemo nadam se nastaviti i tokom narednih godina. Preostali deo roda, pripremam za preradu, tačnije u pravljenje vina i rakije. Manji deo ovogodišnjeg roda grožđa preradiću u vino, a veći u rakiju. U toku su pripreme za ovaj posao koji će uslediti za dve-tri nedelje, čime ću finalizirati ovogodišnju berbu grožća – naglašava Kojić.

Gazdinstovo Kojić će ove godine ponuditi tržištu kvalitetnu rakiju i vino, baš kao i prethodnih nekoliko godina, samo u nešto većim količinama nego ranije.

Rakija i vino koje sam proizvodio prethodnih nekoliko godina, veoma dobro su primljeni na tržištu, pa verujem da će tao biti i ove, kao i narednih godina. Vojvodina je Bogom dana za ratarsku, voćarskku i vinogradarsku proizvodnju i to svakako treba iskoristiti. Gajenje vinove loze, je zanimljiv i naporan posao, u kome se domaćinskim onosom i dobrim planiranjem može stići do zarade. Za svaki posao pa i ovaj, kojim se trenutno bavim, važna je bolja, htenje i vera u uspeh. Sve ostalo, nekako dođe samo po sebi – napominje Kojić.

Na primeru Živka Kojića, mlađi poljoprivrednici mogli bi mnogo toga da nauče. Uporan, vredan i strpljiv rad, pre ili kasnje daju dobar rezultat.

Živko je na osnovu ranijih iskustava i mnogih poslova kojima se bavio i u njima bio uspešan, uspevao da stigne do cilja i nema sumnje da će tako biti i u vinogradarstvu koje je u poslednjih nekoliko godina posvetio dosta vreme i uložio mnoto truda, pa i novca.

NEĆE ŠIRITI VINOGRAD

Vinograd Živka Kojića podignut je tek pre nekoliko godina. Prvi ohrabrujući rezultati ostvareni u njemu, navode na pomisao da će svoj bivnograd uvećati, samim tim i proširiti.

Ne razmišljam o proširenju vinograda, jer je sadašnja površina pod vinovom lozom sasvim dovoljna da ostvarim sve što planiram, kako u proizvodnji grožđa, tako i u proizvodnji vina. Nadam se da će i naredne godine biti jednako dobre i rodne kao ova. Kako se radi o relativno mladom vinogradu, očekujem da će on pun rod tek dostići.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
www.facebook.com/backapalankainfo

Autor: M.Đ.Kremenović / Foto: M.Đ. Kremenović

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.