У винограду Живка Којића Бате завршена берба грожђа

Грожђе добро родило

На површини од девет хиљада квадратних метара, Бачкопаланчанин Живко Којић Бата отпочео је 2011. године садњу винове лозе. Садња је трајала три године, виноград је оградио жицо, а у њему се на површини од близу 9000 квадратних метара, тренутно налази око 3.300 чокота винове лозе. Поред винове лозе, у Живковом винограду заступљена је и виноградарска бресква, тачније у њему се налази око 270 стабала ове врсте воћа.

Ове године бербом грожђа почело се нешто раније, него обићно. Наиме упрокос кишном и нестаблином времену већ средином августа почела је берба разних сорти грожђа, пре свега кардинала, да би потом уследило брање и осталих сорти – каже Живко Којић.

Први резултати су указивали да ће род бити берићетан, што се касније и показало тачним. Поред доброг рода, квалитет грожђа је био на завидном нивоу, па сам укупно узевши веома задовољан овогодишњом сезоном.
Након кардинала, уследила је берба хамбурга.

Готово све стоне врсте грожђа сам испоручио ТП „Подунавље“ ад, из Бачке Паланке, са којим сам претходно сачинио уговор о откупу. Ово је, иначе била наша прва сарадња у овом послу. Веома сам задовољан том сарадњом, коју ћемо надам се наставити и током наредних година. Преостали део рода, припремам за прераду, тачније у прављење вина и ракије. Мањи део овогодишњег рода грожђа прерадићу у вино, а већи у ракију. У току су припреме за овај посао који ће уследити за две-три недеље, чиме ћу финализирати овогодишњу бербу грожћа – наглашава Којић.

Газдинстово Којић ће ове године понудити тржишту квалитетну ракију и вино, баш као и претходних неколико година, само у нешто већим количинама него раније.

Ракија и вино које сам производио претходних неколико година, веома добро су примљени на тржишту, па верујем да ће тао бити и ове, као и наредних година. Војводина је Богом дана за ратарску, воћарскку и виноградарску производњу и то свакако треба искористити. Гајење винове лозе, је занимљив и напоран посао, у коме се домаћинским оносом и добрим планирањем може стићи до зараде. За сваки посао па и овај, којим се тренутно бавим, важна је боља, хтење и вера у успех. Све остало, некако дође само по себи – напомиње Којић.

На примеру Живка Којића, млађи пољопривредници могли би много тога да науче. Упоран, вредан и стрпљив рад, пре или касње дају добар резултат.

Живко је на основу ранијих искустава и многих послова којима се бавио и у њима био успешан, успевао да стигне до циља и нема сумње да ће тако бити и у виноградарству које је у последњих неколико година посветио доста време и уложио мното труда, па и новца.

НЕЋЕ ШИРИТИ ВИНОГРАД

Виноград Живка Којића подигнут је тек пре неколико година. Први охрабрујући резултати остварени у њему, наводе на помисао да ће свој бивноград увећати, самим тим и проширити.

Не размишљам о проширењу винограда, јер је садашња површина под виновом лозом сасвим довољна да остварим све што планирам, како у производњи грожђа, тако и у производњи вина. Надам се да ће и наредне године бити једнако добре и родне као ова. Како се ради о релативно младом винограду, очекујем да ће он пун род тек достићи.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
www.фацебоок.цом/бацкапаланкаинфо

Аутор: М.Ђ.Кременовић / Фото: М.Ђ. Кременовић