У Бачкој Паланци од 1. јула вода скупља 10 одсто

БАЧКА ПАЛАНКА: Од 1. јула поскупеће цена кубног метра воде и отпадних вода биће већа за домаћинства у Бачкој Паланци, саопштено је из Јавног комуанланог преуѕећа „Комуналпројект“.

У Бачкој Паланци од идућег месеца кубни метар пијаће воде са садашњих 53.19 динара, а отпадне воде 26,46 динара поскупеће за 10 одсто. Ово не важи за привреду и правна лица, јер они већ плаћају воду скупље, па се из године у годину поскупљењем воде за индивидуалне потрошаче настоји да се цена изједначи.

То је и по слову закона који неће више да толерише двојне цене. Комуналци напомињу да од почетка јула неће поскупети изношење смећа које сада по домаћинству износи 408,36 динара месечно.

Општинско веће у Бачкој Паланци разматрало је Извештај о пословању ЈКП „Комуналпројект“ у првом тромесечју ове године, а констатовано је, између осталог, да је остварена минимална добит. За разлику од прошле године када је на крају марта губитак износио 11,5 милиона динара ово је, веле надлежни, помак у пословању.

– Пијаћа воду коју ми прерађујемо у нашој фабрици воде у Бачкој Паланци и дистрибуирамо потрошачима биолошки и хемијски је исправна и квалитетна што показују све анализе које се редовно врше у наше две лабораторије, али и надлежне институције – каже Александар Богуновић, директор „Комуналпројекта“. – Бачка Паланка има довољно воде, али да би тако и остало потребно је стално улагати у нове дубоке бунаре, реконструкцију водоводне мреже, а посебно у опрему за прераду воде у селима. Пословна јединица „Вода“ као и претходних година и сада исказује највећи губитак, а разлог је неекономска цена испоруче пијаће воде.

Комуналци напомињу да од почетка јула неће поскупети изношење смећа које сада по домаћинству износи 408,36 динара месечно.

Богуновић додаје да је у првом тромесечју забележен губитак и у Деспотову услед набавке основних сировина за одржавање постројења (мини фабрика воде) неопходних за производњу пијаће воде.

Потребно улагање у сеоске водоводе

ЈКП данас запошљава преко 200 радника, а преузимањем послова у селима увећан је и број запослених који су раније радили или при месним заједницама, или је село, као Гајдобра, имало своје комунално предузеће. Богуноивћ истиче да је стање комуналне инфраструктуре која је преузета у селима било лоше посебно када је реч о водоснабдевању. Зато се сада треба пуно улагати у нове бунаре за потребе сеоских водовода, у замену дотрајале мреже, али и опрему за прераду сирове вода чији квалитет у већини села овог дела Бачке није добар, односно вода из појединих сеоских водовода не препоручује се за пиће већа се углавном користи као техничка вода, а у таквим местима постоје ЕКО чесме.

– Губици су забележени и у селима Параге и Карађорђево, а они су, највећим делом, резултат обављања појединих комуналних делатности које нису фактурисане – појашњава Богуновић. – У Новој Гајдобри губитак је последица велике вредности амортизације пречистача отпадних вода које заједнички користе ово село и суседна Гајдобра. У првом тромесечју губитак је забележен и на инвестицијама, међутим тај губитак није реалан, јер ће се он покрити у наредном периоду. Сада је извршена набавка материјала, а приход ће се исказати по окончању инвестиција. Губитак у пословној јединици „Чистоћа и зеленило“ исказан је зато што одређене послове које обављамоу појединим селима нисмо фактурисали.

У општинском комуналном предузећу подсећају да су пре две године, а у складу са Законом о комуналним делатностима, преузели обављање комуналне делатности, поред Бачке Паланке, и у свих 13 села ове општине, односно да овај одговоран посао обављају за потребе преко 55.000 становника.

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Извор: Дневник