U Bačkoj Palanci bogat program povodom prisajedinjenja

BAČKA PALANKA: Opština Bačka Palanka sa Centrom za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu i Društvom nastavnika istorije Bačka Palanka osmislili su program obeležavanja 100-godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, pa će tako ova sedmica biti u znaku obeležavanja važnog datuma u srpskoj istoriji.

U utorak u 19 sati u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u Bačkoj Palanci biće predstavljena monografija „Dobrovoljci vojske Kraljevine Srbije – devetorica braće Vajagić“, autora dr Predraga M. Vajagića.

U sredu, takođe u Narodnoj biblioteci u 17 sati, održaće se Okrugli sto na temu: „100 godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918-2018“.

Govoriće profesor dr Slobodan Bjelica sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, profesor sa Pedagoškog fakulteta u Somboru dr Saša Marković, naučni saradnik i pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje dr dr Milan Micić i naučni saradnik ipred Društva nastavnika istorije u Bačkoj Palanci dr Predrag M. Vajagić. Moderator je prof. dr Svetozar Boškov sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

U četvrtak 15. novembra u Mesnoj zajednici Tovariševo biće otkrivene slike poslanika iz ovog sela na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25.novembra 1918. godine. Istog dana u bačkopalanačkoj biblioteci biće otvorena izložba „Palanački srez i prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji“.

U subotu, 17. novembra u 10 sati, u zgradi društveno-političkih organizacija u ovoj varoši biće održano takmičenje učenika osnovnih škola i gimnazije iz istorije, a tema je – 100-godišnjica od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. U nedelju, 18. novembra u 19 sati, u Sali Gradskog bioskopa u Palanci održaće se multimedijalni scenski prikaz „Golgota i vaskrs Srbije“ u izvođenju istaknutih srpskih dramskih, muzičkih i baletskih umetnika.U scenskom prikazu učestvuju Tihomir Arsić, Lepomir Ivković, Ivan Isailović, Slobodan Ćustić, Ivana Žigon, Vesna Stanković, Denis Kasatkin, Nataša Stojanović, Željko Stjepanović, Katarina Božić, Oliver Njego i grupa Bistrik.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
www.facebook.com/backapalankainfo

Izvor: Dnevnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.