Свака шеста агенција варала путнике

До краја године пред посланицима ће се наћи нови предлог Закона о туризму који би требало да донесе већу сигурност туриста.

Министарство туризма месецима припрема законске измене, а како објашњавају, нови закон рангираће организаторе путовања према броју путника, па ће тако бити уведено неколико категорија лиценци. Да би наредне године обновиле лиценцу, агенције ће морати да положе кеш депозит од 15.000 до 50.000 евра.

И поред бројних новина, овај закон не садржи потпуну заштиту од превара агенција. Струковна удружења изнела су предлог да власници агенција гарантују личном имовином за свој рад, али тај предлог ће највероватније бити одбијен због низа других закона који би морали да се мењају.

У последњих десет година у Србији је одузето 96 лиценци туристичким агенцијама, а већина њих је убрзо отворила нове пословнице, јер им то закон омогућава. Тренутно у земљи послује 560 туристичких агенција, а сваки шести власник бар је једном преварио своје путнике.

Како за Новости каже Александар Сеничић директор струковног удружења ЈУТА, иако постоји више од петсто агенција, њихову гаранцију има само 250 партнера. У удружењу ЈУТА сматрају да нови закон неће донети бољу заштиту и да су овог лета организовано враћени и исплаћени само туристи који су имали ЈУТА гаранцију.

„Једини начин је да сваки путник уместо гаранције путовања добије полису на износ цене аранжмана. Таква полиса би била обавезна и уз масовност би постала јефтина, али би сигурност била неупоредиво већа, брже би се исплаћивао износ и у целости. Уз депозит и агенцијску полису о инсолвентности за репатријацију путника од минимум 100.000 евра, сви наши туристи би у сваком тренутку били збринути“, рекао је Сеничић.

Извор: 021 / Фото: Пиxабаy