Svaka šesta agencija varala putnike

0
190

Do kraja godine pred poslanicima će se naći novi predlog Zakona o turizmu koji bi trebalo da donese veću sigurnost turista.

Ministarstvo turizma mesecima priprema zakonske izmene, a kako objašnjavaju, novi zakon rangiraće organizatore putovanja prema broju putnika, pa će tako biti uvedeno nekoliko kategorija licenci. Da bi naredne godine obnovile licencu, agencije će morati da polože keš depozit od 15.000 do 50.000 evra.

I pored brojnih novina, ovaj zakon ne sadrži potpunu zaštitu od prevara agencija. Strukovna udruženja iznela su predlog da vlasnici agencija garantuju ličnom imovinom za svoj rad, ali taj predlog će najverovatnije biti odbijen zbog niza drugih zakona koji bi morali da se menjaju.

U poslednjih deset godina u Srbiji je oduzeto 96 licenci turističkim agencijama, a većina njih je ubrzo otvorila nove poslovnice, jer im to zakon omogućava. Trenutno u zemlji posluje 560 turističkih agencija, a svaki šesti vlasnik bar je jednom prevario svoje putnike.

Kako za Novosti kaže Aleksandar Seničić direktor strukovnog udruženja JUTA, iako postoji više od petsto agencija, njihovu garanciju ima samo 250 partnera. U udruženju JUTA smatraju da novi zakon neće doneti bolju zaštitu i da su ovog leta organizovano vraćeni i isplaćeni samo turisti koji su imali JUTA garanciju.

„Jedini način je da svaki putnik umesto garancije putovanja dobije polisu na iznos cene aranžmana. Takva polisa bi bila obavezna i uz masovnost bi postala jeftina, ali bi sigurnost bila neuporedivo veća, brže bi se isplaćivao iznos i u celosti. Uz depozit i agencijsku polisu o insolventnosti za repatrijaciju putnika od minimum 100.000 evra, svi naši turisti bi u svakom trenutku bili zbrinuti“, rekao je Seničić.

Izvor: 021 / Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.