Stručnjaci: Tornado ili pijavica biće sve češći u Srbiji

0
517
Foto: Facebook printscreen

BEOGRAD: Tornada ili pijavice biće sve češća pojava u Srbiji, jer su uslovi koji to omogućavaju danas mnogo pogodniji nego pre 50 godina, rekli su stručnjaci.

Posledica svega toga su klimatske promene i povećanje temperature za jedan stepen, rekao je za “Blic” docent na Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević.

Razlozi za ove pojave su ti što je danas temperatura toplija za jedan stepen, a da vazduh može u sebi da sadrži sedam procenata više vodene pare, koja predstavlja gorivo za sve te procese u atmosferi. Pa tako sada imamo češće i jače pojave grada, grmljavina, pa i stvaranje tornada, rekao je Đurđević.

Stručnjaci pojašnjavaju da se pijavice pojavljuju kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.
Pojava tornada na Balkanu, kao i u Evropi nije intenzivna kao u Americi, ali mogu da se jave.

Tornado će se pre javiti u Nemačkoj, Poljskoj i Češkoj nego u Srbiji.

To što građani Srbije imaju prilike da vide na ovom podneblju je takozvani levkasti oblak ili pijavica u pokušaju. Kada ovakav oblak dotakne tlo, onda postaje pijavica ili tornado. Ovakav oblak dok ne dodirne tlo ne izaziva štetu, a posle spuštanja na tlo dolazi do štete koja zavisi od mnogih meteoroloških uslova, pojasnio je on.

Đurđević kaže da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češće. On, međutim, napominje da će to najverovatnije biti tornado slabijeg intenziteta, sa oznakama S0 i S1.
U našoj zemlji se svako leto pojavi nekoliko pijavica, najčešće u Vojvodini, jer je za njihovu pojavu potrebno da podloga bude ravna.

Najčešće se javljaju u letnjim mesecima, i to u vidu slonovske surle koja spaja tlo s podnožjem grmljavinskog oblaka. U stanju je da podiže stoku i veće predmete. Njegova jačina iznosi i do 200 kilometara na sat, obicno je širine od 20 do 30 metara, a traje desetak minuta, rekao je Đurđević.

Izvor: Dnevnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.