Stefan Heberling – Bačkopalančanin koji je bio zarobljenik u Sovjetskom savezu (VIDEO)

0
6416

BAČKA PALANKA – Bačkopalanački istoričar, Stefan Gužvica, u četvrtak (24.03.) održao je predavanje u Muzeju grada pod nazivom „Od Gulaga do Mustafe Golubića: znamenite ličnosti Bačke Palanke u radničkom pokretu“.


U drugom delu razgovora sa Stefanom, ispričao nam je priču o Stefanu Heberlingu koji je rođen u Bačkoj Palanci, a živeo je u tadašnjem Sovjetskom savezu.

Stefan Gužvica je istoričar komunističkog pokreta rodom iz Bačke Palanke. Trenutno završava doktorske studije istorije na Univerzitetu u Regenzburgu u Nemačkoj, gde radi na disertaciji pod naslovom „Srp bez čekića: Revolucija i nacije na Balkanu od 1900-ih do 1930-ih“. Autor je knjige „Prije Tita: Frakcije borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940“ (Zagreb: Srednja Europa, 2020). Objavio je više radova na temu lokalne istorije u trećem tomu „Zbornika radova o nastanku, prošlosti i istorijskom razvoju grada Bačke Palanke“ (ur. Vladimir Balj, Bačka Palanka, 2017.). Održava Fejsbuk stranicu „Stare fotografije Bačke Palanke“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.