Стари еври у оптицају и после маја 2019.

Старе новчанице од 100 и 200 евра остају у оптицају и након маја 2019, када стартују нове новчанице које је недавно представила Европска централна банка.

У Народној банци Србије су за Блиц рекли да нема потребе да се новчанице евра прве серије мењају за новчанице нове серије, односно да ће све старе новчаниче остати у оптицају без временског ограничења.

ЕЦБ ће нове новчанице пустити у промет 28. маја 2019. године, а у НБС напомињу да старе никако неће тиме пропасти. Кад је реч о увођењу нових новчаница, кажу да ће највећи посао бити прилагођавање банкомата, с обзиром да су донекле промењене димензије новчаница од 100 и 200 евра – смањена је висина новчаница које су сада изједначене с онима од 50 евра.

На новчаницама су побољшане безбедносне карактеристике, а то значи да је отежано фалсификовање.

У НБС још објашњавају да су новчанице од 100 и 200 евра последње у низу које чине серију „Европа“, јер су већ у оптицају оне од пет, 10, 20 и 50 евра, док се нова новчаница од 500 евра неће штампати.

Све новчанице нове серије имају унапређени дизајн и елементе заштите у односу на новчанице прве, „А“ серије, које ће и даље бити паралелно у оптицају, без временског ограничења њихове важности, наводе у НБС.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy