Шта ће се интересантно моћи видети у Музеју у Бачкој Паланци? (ВИДЕО)

БАЧКА ПАЛАНКА: Док се иза затворених врата Музеја у Бачкој Паланци вредно ради и просторије се припремају за посетиоце, ми смо проверавали зашто би требало посетити овај музеј и које су то најзанимљивије поставке. 


У атару у околину општине Бачка Паланка, становници су, копајући земљу, пронашли камено топовско ђуле. Када је почетком 19. века артиљерија била тек на зачетку, војске су имале топове који су испаљивали ђуле које је најчешће било од камена. Управо такво једно ђуле се налази у бачкопаланачком музеју.

У близини Багремаре на локацији „Николашевића њива“ пронађен је неолитски жртвеник који се користио у верске сврхе и за обреде. Поред Багремаре, неолитски материјал сусреће се и у околини полојске и чибске шуме.

Барокну икону на којој су приказани Богородица и Исус Христ, Музеју у Бачкој Паланци поклонио је Лазар Пејак из Силбаша. Занимљиво је да је првобитна икона била православна, да би, у жељи да је спасу од уништења за време Марије Терезије, трансформисали у католичку икону. До недавно, била је у веома лошем стању, а ову икону рестаурирао је Небојша Анђелковић, рестауратор и галериста Културног центра Бачка Паланка.

Део занимљиве поставке је и новчић из времена Цара Трајана, познатији као Трајанов „ас“ који датира из периода од 98. до 117. године нове ере. Трајанов новац у ликовном смислу је врло разнолик. Најчешће се на предњој страни налази његов портрет, а на полеђини су многобројни и често веома богати фигуративни прикази, попут божанстава и алегорија.

Из римског периода, ту је римска фибула, коју су обични грађани и римски легионари употребљавали за закопчавање своје одеће, фибуле. Римска фибула одговара данашњој зихернадли или брошу.

У Гајдобри је пронађена Римска богиња фигурина. Ова веома добро очувана скулптура представља моду из тог периода, како су се жене облачиле и изгледале у том времену.

Вредан Германски мач Гладиус из доба касне антике пронађен је у Нештину. Овакав мач био је популаран међу Германима, па га можемо називати и старијим типом германског односно варварског мача, и као такав послужио је као каснија инспирација за настанак и развој других средњовековних мачева.

Први и једини Немац који је добио орден Светог Саве петог реда за просвету био је Карло Вортнер који је радио као учитељ у Бачкој Паланци. Краљевски орден Светог Саве је био државни орден у Краљевини Србији (1883—1918) и Краљевини Југославији (1918—1945), а данас га додељује старешина краљевског дома Карађорђевића. Овај вредан орден, такође је део богате поставке бачкопаланачког музеја.