Слава у Гајдобри и Петровданске свечаности (ВИДЕО)

ГАЈДОБРА: Становници Гајдобре данас (12.07.) прославаљају храмовну славу, празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. 


Света литургија је почела у 9 часова, а присуствовао је, између осталих, свештеник при Светојованском храму у Бачкој Паланци, Стевица Илић. Од 18 часова биће вечерње са освећењем славских дарова.

Традиционални Петровдански маратон ове године нема такмичарски карактер, већ ће десетак учесника истрчати руту од Светојованског храма у Бачкој Паланци до храма Апостола Петра и Павла у Гајдобри. Овај мини маратон од 13,5 км, који се трчи последње 32 године, сада носи назив Петровдански подвиг.

У оквиру Петровданских свечаности, у петак (16.07.) од 18 часова у Летњој башти Дома културе одржаће се изложба завичајних старина у организацији Удружења „Традиција“ из Гајдобре, а од 20 часова је предвиђено Академско вече у читаоници гајдобранске библиотеке поводом150 година од рођења Јована Дучића.

Последњег дана ове манифестације, у недељу, 18. јула од 20 часова ће се у Ловачком дому одржати гусларско вече и изворне песме у организацији гајдобранског КУД „Благоје Паровић“. Учествоваће народни гуслари Ђоко Копривица и Перо Вујовић, мушка и женска певачка група КУД-а „Благоје Паровић“ и здравичар Бошко Миљанић.