Професори гимназије у Бачкој Паланци траже од министра да врати директорку

Упркос штрајку упозорења и једнодневној обустави наставе већине запослених професора, Оља Нађ, наставница српског језика у Гимназији „20. октобар“ у Бачкој Паланци, остаће на месту в.д. директора те школе до избора новог руководиоца.

Ову информацију је за Политику потврдио посебни саветник министра надлежан за средње образовање Александар Пајић.

Професори су се побунили против њеног довођења на чело школе јер је Наставничко веће претходно, убедљивом већином, легално на ту функцију реизабрало дотадашњу директорку Тамару Антић. Њихов избор, како кажу, није потврдио, нити одбио покрајински секретар Михаљ Њилаш, већ је сачекао да Античевој истекне мандат, чиме је стекао право да именује в.д. директора школе.

Био сам у покрајинском секретаријату и рекао им да имају право и да дају негативно мишљење на одлуку Наставничког већа, али да убудуће морају на време да шаљу документацију у министарство. Ољи Нађ ће бити наложено да у најкраћем року распише нови конкурс за избор директора гимназије ’20. октобар’. Према закону, има шест месеци да то уради, али верујем да ће то учинити много раније, јер им је стављено до знања да тако буде„, изричит је Пајић.

Наставници паланачке гимназије кои су чланови школског синдиката припојеног Унији синдиката просветних радника Србије наглашавају да је „једино прихватљиво решење“ за запослене у тој школи да министар Шарчевић избор директора, који се отегао од маја, оконча доношењем решења о именовању кандидата кога су они предложили и изабрали.

То је једино могуће решење које је у складу са законом и вашим јавним обећањем да ћете за директоре школа именовати особе које подрже запослени и предложи школски одбор“, наведео је, између осталог, у допису који је Шарчевићу упутила Душка лалић, председник Синдиката просветних радника гимназије „20. октобар“ у Бачкој Паланци.

Захтев за хитан пријем чланова синдиката министру Шарчевићу упутила је јуче и Јасна Јанковић, председница УСПРС-а. Један од повода је и то што „још нису истекли сви рокови за министрову коначну одлуку“. Тиме УСПРС алудира на чињеницу коју је истакла и Лалићева, а то је да су из одговора, које је у уторак медијима дао покрајински секретар за образовање, сазнали да је та установа неопходну документацију проследила Министарству просвете 13. септембра и да допуна списа није тражена. Наглашавају да министар има рок од 30 дана да донесе решење о именовању директора гимназије и да још има времена, јер он истиче сутра.

Постоји опасност да се непромишљеним или незаконитим решењем пошаље порука да у образовном систему не постоје никаква правила, да је јавашлук добио име и презиме и прошао некажњено, или да је политика умешала своје прсте“, написала је јуче министру Јанковићева.

Аутор: Политика