Profesori gimnazije u Bačkoj Palanci traže od ministra da vrati direktorku

Uprkos štrajku upozorenja i jednodnevnoj obustavi nastave većine zaposlenih profesora, Olja Nađ, nastavnica srpskog jezika u Gimnaziji “20. oktobar” u Bačkoj Palanci, ostaće na mestu v.d. direktora te škole do izbora novog rukovodioca.

Ovu informaciju je za Politiku potvrdio posebni savetnik ministra nadležan za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić.

Profesori su se pobunili protiv njenog dovođenja na čelo škole jer je Nastavničko veće prethodno, ubedljivom većinom, legalno na tu funkciju reizabralo dotadašnju direktorku Tamaru Antić. Njihov izbor, kako kažu, nije potvrdio, niti odbio pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš, već je sačekao da Antičevoj istekne mandat, čime je stekao pravo da imenuje v.d. direktora škole.

Bio sam u pokrajinskom sekretarijatu i rekao im da imaju pravo i da daju negativno mišljenje na odluku Nastavničkog veća, ali da ubuduće moraju na vreme da šalju dokumentaciju u ministarstvo. Olji Nađ će biti naloženo da u najkraćem roku raspiše novi konkurs za izbor direktora gimnazije ’20. oktobar’. Prema zakonu, ima šest meseci da to uradi, ali verujem da će to učiniti mnogo ranije, jer im je stavljeno do znanja da tako bude“, izričit je Pajić.

Nastavnici palanačke gimnazije koi su članovi školskog sindikata pripojenog Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije naglašavaju da je “jedino prihvatljivo rešenje” za zaposlene u toj školi da ministar Šarčević izbor direktora, koji se otegao od maja, okonča donošenjem rešenja o imenovanju kandidata koga su oni predložili i izabrali.

To je jedino moguće rešenje koje je u skladu sa zakonom i vašim javnim obećanjem da ćete za direktore škola imenovati osobe koje podrže zaposleni i predloži školski odbor”, navedeo je, između ostalog, u dopisu koji je Šarčeviću uputila Duška lalić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika gimnazije “20. oktobar” u Bačkoj Palanci.

Zahtev za hitan prijem članova sindikata ministru Šarčeviću uputila je juče i Jasna Janković, predsednica USPRS-a. Jedan od povoda je i to što “još nisu istekli svi rokovi za ministrovu konačnu odluku”. Time USPRS aludira na činjenicu koju je istakla i Lalićeva, a to je da su iz odgovora, koje je u utorak medijima dao pokrajinski sekretar za obrazovanje, saznali da je ta ustanova neophodnu dokumentaciju prosledila Ministarstvu prosvete 13. septembra i da dopuna spisa nije tražena. Naglašavaju da ministar ima rok od 30 dana da donese rešenje o imenovanju direktora gimnazije i da još ima vremena, jer on ističe sutra.

Postoji opasnost da se nepromišljenim ili nezakonitim rešenjem pošalje poruka da u obrazovnom sistemu ne postoje nikakva pravila, da je javašluk dobio ime i prezime i prošao nekažnjeno, ili da je politika umešala svoje prste”, napisala je juče ministru Jankovićeva.

Autor: Politika

2 KOMENTARA

  1. Sramota! Bruka i sramota da deca ne idu u skolu i da im je uskraceno da uce! Strajkujte ispred skupstine, gde god… ALI DA DECA TRPE, sram vas bre bilo! Otkaze vam svima treba podeliti pa da vidimo hocete li malo malo pa strajkovati. Sto je bitno ko ce biti direktor uopste? Jel vi zbog direktora radite, ili zbog te dece koja idu u skolu i zbog sebe???? I kazu prosvetni radnici, ma vi ste nula bre. NULA

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.