Породична пољопривредна пензија само 8.000 динара

Foto: Maja Tomić
Породична пољопривредна пензија износи 8.000 динара, а просечна око 12.000 динара, чиме се пољопривредни пензионери сврставају у ред најсиромашнијих грађана Србије.
Дуг пољопривредника за пензијско осигурање је, према речима надлежних и проценама у Републичком пензијско-инвалидском осигурању, око 160 милијарди динара, од чега је, претпоставља се, скоро 95 одсто ненаплативо, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Посебна прича су војвођански пољопривредници који су својевремено, када је Војводина имала и законодавну власт у оквиру тадашње СФР Југославије, имали сопствени пензиони фонд који је, након што је Милошевићев режим срушио аутономију те покрајине на улици 1988. године, припојен пољопривредном фонду земљорадника целе Србије, пише ВОИЦЕ.

Председница Владе Србије Ана Брнабић раније је изјавила да је вишедеценијски дуг за ПИО већи од 160 милијарди динара, од чега је 70 милијарди динара главница, а остало су камате.

Тај дуг се односи на укупно 227.995 осигураника, казала је она и додала да би решавање тог питања кроз разговоре са представницима Светске банке и ММФ-а био један од највећих успеха ове владе.