Počinje popis imovine u opštini Bačka Palanka

Danas, u maloj sali Skupštine opštine, održan je sastanak povodom početka evidentiranja objekata koji su predmet oporezivanja porezom na imovinu a za koje nisu podnete poreske prijave u skladu sa Zakonom, u okviru programa „Reforma poreza na imovinu“.

Ispred lokalne samouprave sastanku su prisustvovali predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, zamenica načelnika OU Rajka Pojužina, šef Službe za skupštinske i izvršne poslove Stanislava Malić-Gostović i rukovodilac Službe za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda Branimir Kuzmančev.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Branislav Šušnica i istakao da se sve aktivnosti programa „Reforma poreza na imovinu“ finansiraju u celosti kroz Projekat „Tehnička pomoć i finansijska podrška“ u okviru Programa „Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji 2017–2021. – faza 2“, u skladu sa Grant ugovorom zaključenim između Međunarodne organizacije International Management Group – IMG, kao ugovaračkim telom, i Opštine Bačka Palanka, kao korisnikom sredstava. Sredstva, odnosno ukupno prihvaćeni troškovi su obezbeđena od strane Ambasade Švajcarske, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, a Projekat se realizuje kroz saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština.

“Cilj realizacije Projekta jeste evidentiranje objekata koji su predmet oporezivanja porezom na imovinu, a za koje nisu podnete poreske prijave u skladu sa Zakonom. Za ovaj posao angažovano je 12 popisivača na period od 6 meseci i svi su sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje” . Opština Bačka Palanka jedna je od 45 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene ovim projektom istakao je Šušnica.

U svom daljem izlaganju predsednik Šušnica rekao je da će popisivači obilaziti kuće i stanove građana i proveravati da li se realno stanje imovine na terenu slaže sa brojem kvadrata navedenim u poreskoj prijavi. Popisivanjem ne samo da će se unaprediti baza podataka o nekretninama već i ispoštovati načelo zakonitosti te da će svi poreski obveznici morati da plaćaju porez na imovinu na osnovu tačne kvadrature nepokretnosti koju poseduju. Procenjuje se da negde oko 15 do 20 posto fizičkih lica u opštini ne plaća porez na imovinu, a dobar deo za obračun ima nerealnu poresku osnovicu ili kvadraturu. Plan je da se evidentira oko 3500 novih obveznika jer će unapređenjem baze podataka o nekretninama i redovnim izmirenjem poreza na imovinu biti stvoreni uslovi za veća ulaganja u uređenje ulica, škola, vrtića, igrališta.

Predsednik se zahvalio i opštinskom timu koji je radio na razvijanju aplikacije koja je popisivačima instalirana na tablete koji su im danas uručeni i koja će im u mnogome pomoći da idu na ciljane adrese, kao i na tome što su izradili Akcioni plan uključivanja građana u donošenje odluka na šta će prikupljena sredstva biti utrošena.

Nakon izlaganja predsednika opštine usledio je drugi deo sastanka koji je bio edukativnog karaktera gde je Branimir Kuzmančev, rukovodilac Službe za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda, detaljno upoznao popisivače sa načinom rada.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.