Počela 19. „Kupusijada“ u Futogu

129

Ovogodišnja 19. „Kupusijada“, na kojoj su se okupili brojni poljoprivredni proizvođači i izlagači, svečano je otvorena juče u Kulturnom centru „Mladost“ u Futogu.

Pored proizvođača futoškog kupusa, priliku da predstave svoje domaće proizvode imaju i ostali proizvođači, a sve u cilju predstavljanja privrednih potencijala Futoga.

Mi između ostalog finansiramo održavanje ovakvih manifestacija. Pomažemo rad udruženju ‘Futoški kupus’ i ovo jeste način da se široj masi približi značaj kupusa ne samo za Futog, nego siguran sam i za celu Srbiju„, izjavio je pokrajinski sekreatar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević. 

On je istakao da zaštićena oznaka geografskog porekla zapravo predstavlja komparativnu prednost naših proizvoda na tržištu i dodao da je to pravi put ka boljem pozicioniranju naših domaćih proizvoda. 

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja sredstva za finansiranje troškova za sertifikaciju, za označavanje geografskog porekla. Drago mi je što smo uspeli to da organizujemo sa Gradom Novim Sadom prošle godine kada je bila u pitanju begečka šargarepa i ovo jeste, zapravo, prilika da pozovemo sve poljoprivrednike da se udružuju, da označe geografsko poreklo i da na taj način zauzmu bolje pozicije na tržištu„, naveo je Radojević. 

On je apelovao na poljoprivrednike da iskoriste podršku Sekretarijata i obeleže svoje proizvode, jer je to način ne samo da prošire proizvodnju nego i da animiraju nove poljoprivredne proizvođače da uđu u tu vrstu delatnosti i postignu bolji kvalitet na tržištu. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da danas imamo 12 sertifikovanih brendova.

 „Mi ćemo se truditi da sledeće godine usvojimo jedan poseban zakon, koji će nam omogućiti da i u Evropskoj uniji bude zaštićen futoški kiseli kupus. Onako kako se štiti praška šunka, tako  i mi treba zaštitimo naš kupus, jer to je naša obaveza prema svim ljudima koji ovde žive i rade„, rekao je Nedimović.

 „Kupusijada“ u Futogu, jedinstvena manifestacija u Srbiji po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu, nastavlja se i danas uz bogat program.

Ceo program možete pronaći OVDE.

Autor: 
021 / Foto: Vlada Vojvodine

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.