Plastične kese i pribor za jelo biće zabranjeni u Vojvodini od sledeće godine

0
261

Plastične kese, čaše, tanjiri, viljuške, posude za hranu i drugi proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni u Vojvodini od sledeće godine.

Pokrajinska vlada utvrdila je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Kako za „Blic“ objašnjava predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, to je opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima.

„Iskustva zemalja koje su uvele potpunu zabranu ili naplatu plastičnih kesa, poput Nemačke, Francuske, Španije, Velike Britanije, Švajcarske ili Kine su, bez izuzetka, pozitivna. Kina je, recimo, upotrebu tankih plastičnih kesa potpuno zabranila još uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, a za one deblje uvela plaćanje, pa je upotreba smanjena za dve trećine. Posle uvođenja naplate, upotreba plastičnih kesa u Nemačkoj je u 2017. godini smanjena za 1,3 milijarde komada“, navodi Mirović za „Blic“.

Kako dalje ističe pokrajinski premijer, kraja sledeće godine u Vojvodini neće biti moguće kupiti plastičnu kesu.

„Deklaracijom o zaštiti životne sredine u Vojvodini, mi smo predvideli da lokalnim samoupravama uputimo preporuku da u svojim planovima i programima upravljanja prirodnim resursima predvide mere zaštite, uključujući i zabranu korišćenja plastičnih kesa i drugih proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine“, kaže Mirović i dodaje da je na jedinicama lokalne samouprave da same razrade konkretne modele primene zabrane, kao i kaznene mere za one koji ne budu poštovali tu odluku.

„Primera radi, Beograd je to već uradio, pa će se od 1. januara 2020. godine, kada kod njih zabrana upotrebe plastičnih kesa stupi na snagu, pravna lica za njeno kršenje kažnjavati sa 150.000, a odgovorna lica u objektima sa 25.000 dinara“, podseća Mirović.

Vojvođanska deklaracija kojom se predviđa zabrana plastičnih kesa i predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu slična je onoj kakva je prošle godine doneta u Evropskom parlamentu. Prema toj odluci EP, plastične kese i proizvodi za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni do 2021. Radi se o kesama, plastičnim posudama za hranu, slamčicama, tanjirima… Za druge proizvode biće obavezno recikliranje 90 odsto njih do 2025.

Pored zabrane plastike, u Deklaraciji se navodi i da će do kraja 2024. godine ustanove čiji je osnivač Pokrajina morati da pripreme projektnu dokumentaciju za uvođenje energetski efikasnih sistema grejanja, koji bi zamenili ugalj i mazut.

„Kao krajnji rok za samu zamenu predvideli smo 2029. godinu. Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je i kredit od 200 miliona evra od Razvojne banke Saveta Evrope za projekte u oblasti zaštite životne sredine, za koje moramo imati spremnu projektno-tehničku dokumentaciju“, kaže Mirović.

Osim toga, prevoz u osam vojvođanskih gradova trebalo bi u narednih 10 godina da bude ekološki unapređen tako što bi se uvodila vozila na gas i struju. Deklaracijom je predviđeno i pošumljavanje Vojvodine, naročito u gradovima, te izgradnja postrojenja za preradu vode za piće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.