Откривене три нове дроге у Србији

Систем за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама у Министарству здравља је, у сарадњи са МУП-ом и Безбедоносном информативном агенцијом, открио три нове психоактивне супстанце у Србији, сазнаје РТС.

Како преноси РТС, Србију је Европски мониторинг центар обавестио о присуству различитих група нових супстанци на тржишту ЕУ, а у току је процедура стављања и 19 забрањених супстанци на контролну листу.

У Србији је недавно полиција први пут запленила тзв. божју дрогу, а пре два дана ухапшена је и једна 19-годишња девојка због поседовања три литра те психоактивне супстанце.

У више градова у Србији о психоактивним супстанцама биће организоване трибине за ученике, наставнике и родитеље. Ускоро се очекује и едукација за здравствене раднике за поступање у ситуацијама предозирања.

Психијатар Дневне болнице за лечење зависности у адолесценцији Светислав Митровић рекао је за РТС да у Дневној болници раде са младим људима и њиховим родитељима и да у овом тренутку имају око 15 пацијената на лечењу.

Међутим, како је додао, тај број се стално мења. Митровић напомиње да пацијенти долазе на лечење својевољно, али ипак том процесу приступају уз отпор.

Истиче да се нове супстанце свакодневно синтетишу и да се уз једно узимање може угрозити живот. Реакције су управо због тога непредвидивије него раније и ситуација је много сложенија.

„Све нове супстанце су опасне, не бих неку издвајао, све драстично угрожавају млади живот“, навео је Митровић и рекао да се у болници тим младим људима даје подршка да посматрају живот позитивнијим очима.

МУП је јуче у Обреновцу спалио дрогу заплењену у претходном периоду.

Аутор: РТС / Фото: МУП