Nacionalni projekat “Pažljivkova smotra” i u opštini Bačka Palanka (VIDEO)

BAČKA PALANKA: Sastanak povodom održavanja takmičenja iz poznavanja saobraćaja za predškolce i osnovnovškolce opštine Bačka Palanka, održao se utorak, 4. marta u zgradi Opštine. 


Nacionalni projekat “Pažljivkova smotra” koji se realizuje u saradnji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i lokalnih samouprava, nastao je u cilju edukovanja najmlađih o pravilnom ponašanju u saobraćaju.

Deca spadaju u najrizičniju grupu kada su saobraćajne nesreće u pitanju. Statistike pokazuju da u Srbiji deca najčešće stradaju kao pešaci, biciklisti ili dok se nalaze u kolima ukoliko nisu propisno vezana ili se ne nalaze u dečijem sedištu.

Podatak koji je objavila ova Agencija a tiče se pilot projekta “Pažljivkova smotra” koji je sproveden 2017. godine, govori da je od 150 uključenih vaspitača njih 79 odsto smatralo da se ovim vidom edukacije značajno može povećati bezbednost dece u saobraćaju.

Karakteristično za decu mlađeg uzrasta je nemogućnost praćenja brzih promena toka saobraćaja, impulsivno reagovanje i neretko, istrčavanje na put.

Deca se ugledaju na starije, prate i kopiraju njihovo ponašanje. Iz tog razloga kada sledeći put pređete ulicu na crveno svetlo ili van pešačkog prelaza, razmislite da li vas možda u tom trenutku posmatra neko dete.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.