Национални пројекат „Пажљивкова смотра“ и у општини Бачка Паланка (ВИДЕО)

БАЧКА ПАЛАНКА: Састанак поводом одржавања такмичења из познавања саобраћаја за предшколце и основновшколце општине Бачка Паланка, одржао се уторак, 4. марта у згради Општине. 


Национални пројекат „Пажљивкова смотра“ који се реализује у сарадњи Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и локалних самоуправа, настао је у циљу едуковања најмлађих о правилном понашању у саобраћају.

Деца спадају у најризичнију групу када су саобраћајне несреће у питању. Статистике показују да у Србији деца најчешће страдају као пешаци, бициклисти или док се налазе у колима уколико нису прописно везана или се не налазе у дечијем седишту.

Податак који је објавила ова Агенција а тиче се пилот пројекта „Пажљивкова смотра“ који је спроведен 2017. године, говори да је од 150 укључених васпитача њих 79 одсто сматрало да се овим видом едукације значајно може повећати безбедност деце у саобраћају.

Карактеристично за децу млађег узраста је немогућност праћења брзих промена тока саобраћаја, импулсивно реаговање и неретко, истрчавање на пут.

Деца се угледају на старије, прате и копирају њихово понашање. Из тог разлога када следећи пут пређете улицу на црвено светло или ван пешачког прелаза, размислите да ли вас можда у том тренутку посматра неко дете.