Na koje bolesti nas upozorava glavobolja?

0
273

Glavobolje su jedan od najčešćih problema kod ljudi te je veoma bitno znati zbog čega i kako one nastaju, piše portal Klix.ba.

Tri glavne vrste glavobolje su migrene, napetost i klaster, ali postoji još mnogo uzročnika i pokretača ove tegobe, navodi portal Klix.ba.
„Nerešeni stres može doprineti glavobolji zato što se napetost javlja kada su mišići vrata i vlasišta napeti, a to može biti odgovor tela na stres i anksioznost. Ako vas često boli glava, pokušajte shvatiti da li ste pod velikim stresom i kako ga se rešiti“, kaže doktorka Suzan Hačinson i dodaje da kod ovog problema pomažu psihoterapijske intervencije poput kognitivno-bihevioralne te da one pomažu pri depresivnim mislima.

Još jedna važna stvar koju treba proveriti je unos vode, jer dehidracija može uzrokovati glavobolju. Tačan razlog povezanosti je nepoznat, ali stručnjaci veruju da ovo ima veze sa volumenom krvi koji se smanjuje kad ne dobijamo dovoljno vode.

„Osoba treba proučiti svoje navike i preispitati svoj životni stil“, kaže Hačinson.

Dehidracija se uviđa kroz preterano žut urin, osećaj žeđi i suvih usana. Osim što možete povećati količinu vode koju unosite, takođe možete jesti celer, lubenicu i paradajz.

„Anemija je stanje u kojem nedostaje crvenih krvnih stanica koje transportuju kiseonik do tkiva u telu, a ozbiljnija anemija može uzrokovati glavobolju. Za lečenje se obratite lekaru i uradite pretrage koje će vam otkriti da li je reč o pravoj anemiji te kako ćete je najlakše izlečiti“, ističe Hačinson.

Zvuči ironično, ali previše lekova protiv glavobolje može izazvati glavobolju. Preterivanje u konzumiranju tableta može pogoršati bol. Ovaj problem se može rešiti tako što ćete napraviti drastičnu promenu u unošenju lekova u organizam ili tako što ćete porazgovarati s lekarom o alternativnim metodama.

Kofein takođe može uticati na glavobolje jer uzrokuje vazokonstrikcije u krvnim žilama, što znači da one postaju malo uže.

„Ako svakodnevno konzumirate pića s kofeinom, vaše telo se navikava i što ih više pijete, ono više zavisi od njih. Ako preskočite jedan dan, vaše krvne žile se ne sužavaju i može doći do glavobolje. To onda postaje začarani krug te vi počinjete piti kafu stalno u želji da zaustavite glavobolje“, kaže Hačinson i savetuje da kofeinske napitke smanjite na maksimalno dva i tada nećete imati problema s glavoboljom. Dodala je i da je, ako želite prestati piti kafu u potpunosti, najlakši način da smanjujete unos malo po malo, dok se ne odviknete, umesto da prekinete odjednom, prenosi portal Klix.ba.

Glavobolje mogu uzrokovati i problemi sa sinusima koji vrlo često izazivaju migrene. U ovom slučaju je preporučljivo odmah posetiti doktora da bi se što pre započelo lečenje upale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.