Муке становника Нештина и Визића се настављају, нови мост је прека потреба (ВИДЕО)

БАЧКА ПАЛАНКА: Мост на Дунаву код Бачке Паланке изграђен је 1974. године. У време док је постојала стара Југославија он је спајао садашње територије Србије и Хрватске и омогућавао несметан прелаз преко Дунава.


Распадом Југославије, овај мост постао је место раздвајања и задао је муку становницима општине Бачка Паланка, највише онима из Нештина и Визића. Они свакодневно, на путу до школе или посла морају да пређу четири гранична прелаза. Сада, за време епидемије и ванредног стања, преко 90 становника Нештина је морало у карантин јер да би стигли до административног центра Општине и својих радних места, више пута су прелазили границу са Хрватском.

Прошле године, чланови Општинског већа Општине Бачка Паланка усвојили су Предлог одлуке о изменама плана детаљне регулације за деоницу државног пута број 18 Нештин – Визић – Ердевик (13 километара). Надлежни су тада рекли да пре завршетка ове деонице, није могућа евентуална изградња моста преко Дунава између Бачке Паланке и Нештина.

Мост би, како се тада говорило у случају да држава процени да треба да се гради, био саставни део овог државног пута.

Јелица Јанковић Стошић и Славица Прерадовић живе у Нештину и обе су запослене у Бачкој Паланци. Све ове године, поред тога што морају да пређу четири гранична прелаза свакодневно, њихови трошкови су велики, нарочито сад док траје ванредно стање јер је гранични прелаз Нештин још увек затворен.

Још пре 10 година изнета је иницијатива за изградњу новог моста који би био најузводнија ћуприја на Дунаву која повезује две обале Србије преко Дунава.

На петљи код бачкопаланачке заобилазнице је предвиђено скретање према том новом мосту чије је изградња још неизвесна.