Мали: Могуће повећање плата и пензија и наредне године

Foto: 021.rs

Одржавање високе стопе привредног раста је „домаћи задатак за све у Влади“, изјавио је министар финансија Синиша Мали и истакао да је, да би се то остварило, неопходан раст личне потрошње, за шта је предуслов повећање пензија и плата.

„Јер кроз већу потрошњу активираће се и нова производња и поспешити привредни раст“, указао је Мали за „Новости“.

Он је подсетио да је у октобру почела исплата пензија које су у односу на 2014. годину веће за осам до 13 одсто, као и да је у ту сврху за идућу годину издвојено 563 милијарде динара, односно 35 милијарди динара више него у 2018. години.

„Почетком децембра ће бити исплаћена једнократна помоћ свим пензионерима у износу од 3.000 динара, за шта је издвојено 5,24 милијарде динара. Када је реч о следећој години, све зависи од постигнутих економских резултата. Приходи буџета су планирани конзервативно и очекујем да ће бити простора за то“, оценио је Мали.

Говорећи о додатном повећању пензија у 2019. години, с обзиром на то да је укинуто усклађивање са растом цена, Мали је рекао да Влада заједно са ММФ-ом ради на новој формули за индексацију и она ће бити примењена од 2020. године.

„Пре фискалне консолидације пензије су се два пута годишње усклађивале са инфлацијом. Са пуно оптимизма улазимо у 2019. годину и чинимо све да се и догодине створе услови за повећање плата и пензија. Ако наша економија буде расла по стопи од 3,5 до четири одсто следеће године, то је апсолутно реално“, рекао је Мали.

Мали је, одговарајући на питање када ће заживети платни разреди, рекао да се Влада са ММФ-ом договорила да креће 1. јануара 2020. године, као и да су близу коначног решења, али да ће се на томе још радити следеће године заједно са ММФ-ом, како би примена почела на време.

Аутор: Тањуг, Новости