Neke namirnice se vare brže, neke sporije i zato su neke kombinacije hrane loše za vaš želudac.
Prema ajurvedskom principu ishrane, određene namirnice ne treba jesi zajedno jer imaju različite ukuse i energije, tako da utiču na sistem za varenje i celo telo. Jednostavnije rečeno, kombinovanje nekih namirnica može da dovede problema sa varenjem, fermentacije u želucu, nadutosti i povećane količine toksina u organizmu.
Evo koje namirnice ne bi trebalo da jedete zajedno, kako bi se poboljšalo varenje i telo iskoristilo maksimalnu količinu hranljivih sastojaka ih hrane.
Sir ne bi trebalo da jedete u kombinaciji sa jajima, mlekom jogurtom, dok je dobro da ih kombinujete sa povrćem i žitaricama.
Mleko, u principu, ne bi trebalo kombinovati ni sa čim osim sa ovsenom kašom i bademima. Najgora kombinacija je konzumiranje banana uz mleko, a takođe je loše jesti jaja, jogurt, meso i ribu uz ovaj napitak.
Jaja ne bi trebalo da jedete uz mleko, sir, jogurt, voće, ribu, krompir i meso, a dobra kombinacija uz ovu namirnicu su povrće i žitarice.
Povrće bi, prema ajurvedskom principu ishrane trebalo jesti samo uz voće ili mleko, a voće ne bi trebalo kombinovati ni sa čim drugim osim sa voćem. Izuzetak su lubenice, koje ne treba kombinovati čak ni uz neko drugo voće.