Ко је најдуже причао у Скупштини Србије, а ко није ни проговорио

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Током 127 радних дана овог сазива Народне скупштине, 20 посланика није рекло ни реч.

Према подацима који су „Новостима“ достављени из Скупштине, закључно са 25. априлом, реч нису тражили напредњаци Душан Борковић, Остоја Мијаиловић, Зоран Милекић, Катарина Ракић, Андријана Аврамов, Богдан Обрадовић, Биљана Пантић Пиља, Миланка Карић из Покрета снага Србије, Младен Грујић и Мирослав Маркићевић са листе Нове Србије, демократа Горан Јешић, социјалиста Милутин Мркоњић, Александар Чотрић из СПО, Ненад Милић из ЛДП.

Део парламентараца није се препознао ни у једној од тема са дневног реда, неки су проценили да микрофон треба да препусте млађима или да су седнице одбора боља места за дискусију, а неколико жена има оправдање због породиљског одсуства. У групу неактивних посланика спада и њих 25 који су за полемику потрошили по мање од 20 минута.

Са друге стране, током седница највећу минутажу уписао је Маријан Ристичевић (Народна сељачка странка) који је за „говорницом“ провео скоро 24,5 сати, док је реч највише, и то 477 пута тражила Вјерица Радета из СРС. Она је говорила скоро 24 сата. Прате их напредњаци Владимир Орлић и Александар Мартиновић.

Пре неко што је одлучио да учествује у бојкоту рада парламента, председник Двери Бошко Обрадовић говорио је 14,5 сати. Око десет часова пред микрофоном су провели председник Нове странке Зоран Живковић и Мирослав Алексић из Народне странке.

Председница Скупштине Маја Гојковић напуштала је неколико пута сто председавајућег и говорила о законима. Она се за реч јавила 61 пут и говорила у трајању од пет сати, 28 минута и 30 секунди.