Кисели купус добар и за менталну свежину

Сезона кисељења купуса, који се сматра једном од најздравијих и најкориснијих намирница у зимском периоду је стигла.

Његову корисност подвлачи и бечки професор др Хадемар Банкхофер, истичући да кисели купус треба јести кад год желудац оптеретимо обилним оброцима и слаткишима.

Наводи пример Корејаца који у кухињи стално држе спремљену чинију са купусом, из које сваки укућанин, у сваком тренутку, може у пролазу да се послужи. То је зато што кисели купус обилује витамином Ц и поседује бактерије млечне киселине, сличне позитивним заштитним бактеријама у желуцу, важним у моментима превелике оптерећености желуца и црева. Захваљујући бактеријама из купуса, лакше се изграђује добра цревна флора, а отрови из организма брже избацују.

Осим тога, састојци киселог купуса су корисни и за менталну свежину, добро расположење, здравље срчаног мишића и костију, као и за изградњу црвених крвних зрнаца. Захваљујући богатству цинком, кисели купус штити и наш имунитет.

Извор: Вечерње новости / Фотографија: илустрација/пиxабаy